Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Rosół

Filtry
Poziom trudności Strzałka w dół
Czas przygotowania Strzałka w dół
Dieta Strzałka w dół
Autor przepisu Strzałka w dół
Sortuj: Od najnowszych Strzałka w dół

 

Rosół to wywar mięsno-warzywny, który jest tradycyjną polską zupą. Gotowany zazwyczaj na mięsie drobiowym, najczęściej kurzym. W klasycznej wersji zawiera makaron "nitki", kawałki gotowanej marchewki oraz świeżą natkę pietruszki.

 

Rosół – przepis idealny istnieje?

 

Oczywiście! I co ciekawe, w rosole chodzi o prostotę, żadne udziwnienia i wymyślne przyprawy nie są mu potrzebne, bo rosół ugotowany bez wielu dodatków ma najbardziej esencjonalny arom. Dlatego miłośnikom tradycji proponujemy klasyczny, domowy rosół. Można go także wzbogacić o jeden element, który nada mu bardzo charakterystycznego posmaku – lubczyk. 

Rosół z lubczykiem trzeba lubić, ale wiele osób – gdy już się do niego przekona, pozostaje mu wiernymi na zawsze. Prawdziwy domowy rosół na pewno wzbogaci domowej roboty makaron. Jeśli natomiast wolisz spróbować rosołu z innym, niż pszenny makaronem – skorzystaj z przepisu na ten z makaronem żytnim. 

 

Co zrobić z mięsa z rosołu? 

 

To pytanie nie będzie Cię dłużej dręczyło, gdy zwrócisz uwagę na wietnamsko-polską wariację na temat rosołu, czyli aromatyczny wywar z pierożkami mięsnymi – właśnie z mięsem z ugotowanego rosołu! A skoro już jesteśmy w klimacie orientalnym, to pamiętaj, że na dobrym, esencjonalnym, domowym rosole możesz przygotować wiele innych zup, w tym tajską w wersji pikantnej!