Rostbef
Co zrobić z rostbefu? Zanim będziemy się zastanawiać, do czego wykorzystać rostbef, najpierw zapoznajmy się dokładniej z tym kawałkiem mięsa. To część tuszy wołowej umiejscowiona między antrykotem i polędwicą...
Czytaj więcej
Co zrobić z rostbefu?
Zanim będziemy się zastanawiać, do czego wykorzystać rostbef, najpierw zapoznajmy się dokładniej z tym kawałkiem mięsa. To część tuszy wołowej umiejscowiona między antrykotem i polędwicą – w tylnej, górnej części. Ten rejon znany jest z mięs stosukowo chudych, delikatnych, idealnych na steki. Taki też jest rostbef. Przepisy na tę część wołowiny to najczęściej steki w różnej formie i o różnym sposobie podania.
Do czego wykorzystać rostbef? Przepisy Akademii Smaku
Steki to jeden ze sposobów na wykorzystanie rostbefu, ale równie często można spotkać przepisy na przepyszny rumsztyk albo befsztyk z rostbefu. Stek zaś świetnie współgra z oliwą truflową i jest to nasze ulubione danie z rostbefu w Akademii Smaku. Koniecznie spróbuj – warto w tym celu poszukać naprawdę dobrej jakości składników, ponieważ tylko wtedy danie mięsne będzie miało głęboki aromat i smak.
Rostbef to także mięso, które bardzo dobrze sprawdza się w formie tatara z wołowiny. Jeśli jednak wolisz pieczone mięsa, to zapoznaj się z przepisem na pieprzny rostbef, do którego wykonania potrzeba niewielu składników. 100 gramów tego kawałka mięsa ma około 170 kcal, co plasuje go wśród jednych z najchudszych mięs. Zaś niewielkie przerosty tkanki tłuszczowej, które mogą się w nim znajdować sprawiają, że rostbef po przygotowaniu jest soczysty i rozpływa się w ustach. Jeśli zależy Ci na obniżeniu kaloryczności posiłku z wołowiną, to na pewno polubisz się z naszą propozycąją sałatkową. Smacznego!