Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

zrazy wołowe w sosie pieczeniowo - winnym

zrazy wołowe w sosie pieczeniowo - winnym
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

120 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
zrazy wołowe w sosie w długo duszonych warzyw korzeniowych.

Składniki

600 g rostbef wołowy w plastrach
100 g wędzony boczek
ogórki kiszone
cebula
seler
marchew
pietruszka
200 g masło
6 łyżeczka musztarda
500 ml woda
4 łyżeczka sól
1 łyżeczka pieprz
liść laurowy
ziele angielskie
jagody jałowca
1 kg ziemniaki
1 łyżeczka gałka muszkatołowa

Opis wykonania

Plastry mięsa rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Przygotowane mięso posmaruj musztardą, przypraw solą i pieprzem. Cebulę i boczek pokrój w kosteczkę. Ogórki pokrój w paski. Cebulę szklimy na maśle. Boczek podsmażamy. Cebulę, boczek i ogórki układamy na plastrach rostbefu. Boki plastrów mięsa załóż do środka, a następnie zawiń każdy plaster w ciasny rulon i zepnij wykałaczkami. Na patelni rozgrzej olej i smaż zrazy aż do zrumienienia. W międzyczasie w szerokim garnku podsmażamy na maśle 1/2 warzyw korzeniowych wraz z liściem laurowym, zielem angielskim i jałowcem oraz solą i pieprzem. Zalewamy 500 ml wody i szklanką wina która wcześnie zdeglasowaliśmy patelnię na której smażyliśmy zrazy. Gdy warzywa zmiękną wyjmujemy zrazy, przecieramy sos i z powrotem wkładamy zrazy. Na maśle podsmażamy borowiki a następnie resztę warzyw korzeniowych ładnie pokrojonych i dodajemy do sosu. Wszystko dusimy pilnując aby zrazy się nie rozpadły. Ziemniaki ugotować i odcedzić. Kiedy będą gorące, przecisnąć je przez praskę i dodać gorące mleko, masło oraz parmezan i ucierać na pulchną masę. Przyprawić gałką muszkatołową, sól i pieprz.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych