Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Dietetyczna sałatka z wołowiną. Sałatki do doskonały sposób na zdrowy i smaczny posiłek, bogaty w witaminy i składniki odżywcze.

Składniki

200 g rozbef lub antrykot wołowy
2 szt. ogórki
4 szt. cebula czerwona
2 szt. szczypiorek
1 szt. chili
rukola
1 szt. świerza kolendra
1 szt. świerzy tymianek
1 szt. świerza bazylia
1 szt. główka czosnku
100 ml oliwa
1 szt. limonka
50 ml olej kokosowy
50 ml sos sojowy
50 ml sos rybny
50 ml słodki sos chil
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz

Opis wykonania

Marynata do mięsa: Do blendera wrzuć: czosnek, 2 cebule, trochę kolendry, trochę tymianku, trochę bazylii, dodaj soli pieprzu, wyciśnij pół limonki, nalej sporo oliwy i porządnie zblenduj. Mięso pokrój w cienkie paski i wrzuć do marynaty, niech chwile w niej poleży im dłużej tym lepiej. Ogórki przekrój wzdłuż na pół, wykrój z nich pestki i wkrój do miski. Cebule pokrój w piórka, szczypiorek w 2 centymetrowe kawałki, a chili w cienkie paski. Kolendrę poszarp niedbale nad miską, dodaj rukole, dopraw solą, pieprzem i dodaj trochę słodkiego sosu chili lub cukru, wymieszaj wszystko razem. Mocno rozgrzej patelnie, dodaj trochę oleju kokosowego. Wyciągnij mięso z nadmiaru marynaty i wrzuć na patelnie, smaż około 1-2 minuty na dużym ogniu. Ściągnij mięso z patelni i poczekaj aż przestygnie zanim wrzucisz do sałatki. Po dodaniu mięsa do sałatki dopraw, sosem sojowym, sosem rybnym i spora ilością soku z limonki, możesz dodać jeszcze trochę cukru wedle uznania. Wymieszaj wszystko razem.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych