Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

300 min

Poziom trudności

Trudne


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Krwisty stek na esencjonalnym sosie z ogonów wołowych

Składniki

1 szt. ogon wołowy
1 szt. włoszczyzna
1 szt. cebula
2 szt. czosnek ząbki
4 szt. listki laurowe
1 szt. natka pietruszki
1 szt. rostbeff
1 szczypta papryka słodka

Opis wykonania

Stek na sosie z ogonów wołowych !!!! Przepis Sos 1 ogon wołowy pokrojony w 5-6cm kawałki Pęczek włoszczyzny pokrojony w grube plasterki 1 cebula 2 ząbki czosnku Łodygi pietruszki z 1 pęczka Sól pieprz, papryka ostra, papryka słodka 4 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego Stek 1 kawałek rostbefu – Sól, pieprz gruboziarnisty Olej słonecznikowy lub rzepakowy Sos Na rozgrzanej paleni obsmażamy ogony na złoty kolor. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika 200st na ok. 1h. wyjmujemy i przekładamy do dużego garnka z włoszczyzną i zalewamy wodą tak aby wszystko było pod wodą. Gotujemy 3-4h aż mięso będzie się rozpadać. Przecedzamy, warzywa przecieramy przez sito, mięso oddzielamy od kości i całość ponownie przelewamy do garnka lub patelni i odparowujemy do konsystencji galaretowatego płynu. Możemy również zagęścić mąką i masłem. Świetny dodatek do klusek śląskich Stek Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy stek i smażymy ok. 1,5 min z jednej strony odwracamy. Solimy i pieprzymy. Ponownie odwracamy i solimy z drugiej strony. Smażymy do uzyskania odpowiedniej krwistości

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych