Stek na sosie z ogonów wołowych
3 porcje
300 min
Trudne
Krwisty stek na esencjonalnym sosie z ogonów wołowych
Składniki
1 szt. ogon wołowy
1 szt. włoszczyzna
1 szt. cebula
2 szt. czosnek ząbki
4 szt. listki laurowe
1 szt. natka pietruszki
1 szt. rostbeff
1 szczypta papryka słodka
Stek na sosie z ogonów wołowych
Stek na sosie z ogonów wołowych
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Stek na sosie z ogonów wołowych !!!!
Przepis
Sos
1 ogon wołowy pokrojony w 5-6cm kawałki
Pęczek włoszczyzny pokrojony w grube plasterki
1 cebula
2 ząbki czosnku
Łodygi pietruszki z 1 pęczka
Sól pieprz, papryka ostra, papryka słodka
4 listki laurowe,
5 ziarenek ziela angielskiego
Stek
1 kawałek rostbefu –
Sól, pieprz gruboziarnisty
Olej słonecznikowy lub rzepakowy
Sos
Na rozgrzanej paleni obsmażamy ogony na złoty kolor. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika 200st na ok. 1h. wyjmujemy i przekładamy do dużego garnka z włoszczyzną i zalewamy wodą tak aby wszystko było pod wodą. Gotujemy 3-4h aż mięso będzie się rozpadać. Przecedzamy, warzywa przecieramy przez sito, mięso oddzielamy od kości i całość ponownie przelewamy do garnka lub patelni i odparowujemy do konsystencji galaretowatego płynu. Możemy również zagęścić mąką i masłem.
Świetny dodatek do klusek śląskich
Stek
Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy stek i smażymy ok. 1,5 min z jednej strony odwracamy. Solimy i pieprzymy. Ponownie odwracamy i solimy z drugiej strony. Smażymy do uzyskania odpowiedniej krwistości
Komentarze