Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

300 min

Poziom trudności

Trudne


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Krwisty stek na esencjonalnym sosie z ogonów wołowych

Składniki

1 szt. ogon wołowy
1 szt. włoszczyzna
1 szt. cebula
2 szt. czosnek ząbki
4 szt. listki laurowe
1 szt. natka pietruszki
1 szt. rostbeff
1 szczypta papryka słodka

Opis wykonania

Stek na sosie z ogonów wołowych !!!! Przepis Sos 1 ogon wołowy pokrojony w 5-6cm kawałki Pęczek włoszczyzny pokrojony w grube plasterki 1 cebula 2 ząbki czosnku Łodygi pietruszki z 1 pęczka Sól pieprz, papryka ostra, papryka słodka 4 listki laurowe, 5 ziarenek ziela angielskiego Stek 1 kawałek rostbefu – Sól, pieprz gruboziarnisty Olej słonecznikowy lub rzepakowy Sos Na rozgrzanej paleni obsmażamy ogony na złoty kolor. Przekładamy do żaroodpornego naczynia i wkładamy do piekarnika 200st na ok. 1h. wyjmujemy i przekładamy do dużego garnka z włoszczyzną i zalewamy wodą tak aby wszystko było pod wodą. Gotujemy 3-4h aż mięso będzie się rozpadać. Przecedzamy, warzywa przecieramy przez sito, mięso oddzielamy od kości i całość ponownie przelewamy do garnka lub patelni i odparowujemy do konsystencji galaretowatego płynu. Możemy również zagęścić mąką i masłem. Świetny dodatek do klusek śląskich Stek Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wkładamy stek i smażymy ok. 1,5 min z jednej strony odwracamy. Solimy i pieprzymy. Ponownie odwracamy i solimy z drugiej strony. Smażymy do uzyskania odpowiedniej krwistości
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych