Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Stek w Chińskiej przyprawie 5 smaków. Dobrze przyprawiona wołowina to prawdziwa rokosz dla podniebienia!

Składniki

2 szt. Steki z antrykotu lub rozbefu
1 łyżeczka Pieprz syczuański
ok. 1 łyżka Chińska przyprawa 5 smaków
Świerzy imbir
1/2 szt. Świerzej papryki chili
1 szt. Duży ząbek czosnku
1 szt. Limonka
1 łyżeczka Odrobina płynnego miodu
1 garść Świerza kolendra
1 szczypta sól
3 łyżka Oliwa

Opis wykonania

Wyciągnij steka z lodówki na godzinę przed smażeniem żeby nabrał temperatury pokojowej. Posyp stek solą, sporą ilością chińskiej przyprawy 5 smaków oraz rozgniecionym pieprzem syczuańskim. Skrop oliwą mięso i porządnie wetrzyj w nie przyprawy. Mocno rozgrzej patelnie grillową połóż na nią steki smaż około 2 minuty z każdej strony. Po smażeniu pamiętaj żeby steki chwile odpoczęły po smażeniu. Weź czystą deskę i skrop ją oliwa. Połóż na niej usmażone steki i pokrój je ukośnie w centymetrowe paski. Obierz imbir, czosnek i zetrzyj wraz z chili na drobnej tarce prosto na pokrojonego steka, Skrop dużą ilością soku z limonki dodaj łyżeczkę miodu i wetrzyj porządnie wszystko w pokrojone mięso. Na koniec porwij w rekach kolendrę i posyp całość. Podawać z ryżem, bagietką lub makaronem jajecznym.

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Patrycja Lewandowska
bardzo smaczny przepis, z warzywnymi dodatkami prezentuje się rewelacyjnie