Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Stek w Chińskiej przyprawie 5 smaków. Dobrze przyprawiona wołowina to prawdziwa rokosz dla podniebienia!

Składniki

2 szt. Steki z antrykotu lub rozbefu
1 łyżeczka Pieprz syczuański
ok. 1 łyżka Chińska przyprawa 5 smaków
Świerzy imbir
1/2 szt. Świerzej papryki chili
1 szt. Duży ząbek czosnku
1 szt. Limonka
1 łyżeczka Odrobina płynnego miodu
1 garść Świerza kolendra
1 szczypta sól
3 łyżka Oliwa

Opis wykonania

Wyciągnij steka z lodówki na godzinę przed smażeniem żeby nabrał temperatury pokojowej. Posyp stek solą, sporą ilością chińskiej przyprawy 5 smaków oraz rozgniecionym pieprzem syczuańskim. Skrop oliwą mięso i porządnie wetrzyj w nie przyprawy. Mocno rozgrzej patelnie grillową połóż na nią steki smaż około 2 minuty z każdej strony. Po smażeniu pamiętaj żeby steki chwile odpoczęły po smażeniu. Weź czystą deskę i skrop ją oliwa. Połóż na niej usmażone steki i pokrój je ukośnie w centymetrowe paski. Obierz imbir, czosnek i zetrzyj wraz z chili na drobnej tarce prosto na pokrojonego steka, Skrop dużą ilością soku z limonki dodaj łyżeczkę miodu i wetrzyj porządnie wszystko w pokrojone mięso. Na koniec porwij w rekach kolendrę i posyp całość. Podawać z ryżem, bagietką lub makaronem jajecznym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych