Stek w pięciu smakach

2 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Stek w pięciu smakach
Stek w pięciu smakach
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Wyciągnij steka z lodówki na godzinę przed smażeniem żeby nabrał temperatury pokojowej. Posyp stek solą, sporą ilością chińskiej przyprawy 5 smaków oraz rozgniecionym pieprzem syczuańskim. Skrop oliwą mięso i porządnie wetrzyj w nie przyprawy. Mocno rozgrzej patelnie grillową połóż na nią steki smaż około 2 minuty z każdej strony. Po smażeniu pamiętaj żeby steki chwile odpoczęły po smażeniu. Weź czystą deskę i skrop ją oliwa. Połóż na niej usmażone steki i pokrój je ukośnie w centymetrowe paski. Obierz imbir, czosnek i zetrzyj wraz z chili na drobnej tarce prosto na pokrojonego steka, Skrop dużą ilością soku z limonki dodaj łyżeczkę miodu i wetrzyj porządnie wszystko w pokrojone mięso. Na koniec porwij w rekach kolendrę i posyp całość. Podawać z ryżem, bagietką lub makaronem jajecznym.
Komentarze