Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Stek z rostbefu z prawdziwkami, serem Szafir i oliwą truflową

Stek z rostbefu z prawdziwkami, serem Szafir i oliwą truflową
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna jesienna wersja klasycznego steka uzupełniona pełnym umami polskim serem dojrzewającym Szafir;)

Składniki

2 szt. 200g stek z sezonowanego rostbefu
200 g Świeże borowiki
200 g Ser szafir
450 g Ugotowane, nisko-skrobiowe ziemniaki
1 łyżka masło klarowane
100 g masło zwykłe
1 garść mieszanka mikro ziół
50 g Czerwona cebula
100 g Pomidorki koktajlowe
1 szt. Świeży rozmaryn
1 szt. Świeży tymianek
1 szt. Główka czosnku
2 łyżeczka dobrej jakości oliwa aromatyzowana truflami
1 szczypta sól morska
1 szczypta gruby pieprz

Opis wykonania

Ugotowane ziemniaki marynujemy w ziołach i czosnku (Tymianek, Rozmaryn) wrzucamy je do piekarnika na temp. 180 stopni C. Steki zagrzane do temp. pokojowej posypujemy solą morską. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy steki po 3 min z każdej strony na średnim ogniu. Wyłączamy ogień i dajemy im po 1,5 min z każdej strony na odpoczynek na patelni. Zdejmujemy steki na deskę. Na patelnie dajemy zwykłe masło i pokrojone w plasterki grzyby. Smażymy szybko na dużym ogniu(1-2min) doprawiamy solą i rozmarynem. Kiedy steki odpoczęły a ziemniaki mamy upieczone wykładamy wszystko na talerz (pokrojone pomidorki, zioła i ser szafir który możemy popłatkować obieraczką) na warzywa kładziemy steka i borowiki. Polewamy wszystko masłem spod grzybów i oliwą truflową. Smacznego;)

Porada Szefa

Jak szybko zamarynować mięso?

Zdarzyło Ci się zapomnieć zamarynować mięso? Wiadomo, marynowanie to nieraz długotrwały proces. Nie martw się, jest na to sprytny sposób, który znacznie skróci proces marynowania.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych