Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Stek z rostbefu z prawdziwkami, serem Szafir i oliwą truflową

Stek z rostbefu z prawdziwkami, serem Szafir i oliwą truflową
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna jesienna wersja klasycznego steka uzupełniona pełnym umami polskim serem dojrzewającym Szafir;)

Składniki

2 szt. 200g stek z sezonowanego rostbefu
200 g Świeże borowiki
200 g Ser szafir
450 g Ugotowane, nisko-skrobiowe ziemniaki
1 łyżka masło klarowane
100 g masło zwykłe
1 garść mieszanka mikro ziół
50 g Czerwona cebula
100 g Pomidorki koktajlowe
1 szt. Świeży rozmaryn
1 szt. Świeży tymianek
1 szt. Główka czosnku
2 łyżeczka dobrej jakości oliwa aromatyzowana truflami
1 szczypta sól morska
1 szczypta gruby pieprz

Opis wykonania

Ugotowane ziemniaki marynujemy w ziołach i czosnku (Tymianek, Rozmaryn) wrzucamy je do piekarnika na temp. 180 stopni C. Steki zagrzane do temp. pokojowej posypujemy solą morską. Na patelni rozgrzewamy masło klarowane. Smażymy steki po 3 min z każdej strony na średnim ogniu. Wyłączamy ogień i dajemy im po 1,5 min z każdej strony na odpoczynek na patelni. Zdejmujemy steki na deskę. Na patelnie dajemy zwykłe masło i pokrojone w plasterki grzyby. Smażymy szybko na dużym ogniu(1-2min) doprawiamy solą i rozmarynem. Kiedy steki odpoczęły a ziemniaki mamy upieczone wykładamy wszystko na talerz (pokrojone pomidorki, zioła i ser szafir który możemy popłatkować obieraczką) na warzywa kładziemy steka i borowiki. Polewamy wszystko masłem spod grzybów i oliwą truflową. Smacznego;)

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych