Stir fry z wołowiną i burakami
2 porcje
20 min
Łatwe
Mega porcja żelaza w orientalnym wydaniu – pikantne i rozgrzewające stir fry z makaronem gryczanym i burakami.
Składniki
300 g rostbef
2 szt. szalotka
1 szt. 3 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka pasta krewetkowa z chilli
3 szt. buraki ugotowane lub upieczone
1 szt. ugotowana kolba kukurydzy (lub odsączona kukurydza z puszki)
3 łyżka ketjap manis
1 łyżka sos sojowy
1,5 łyżka olej sezamowy
1 garść kolendra
1 garść nerkowce
Stir fry z wołowiną i burakami
Stir fry z wołowiną i burakami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Imbir pokroić w cienkie plasterki, cebulę na ósemki. Podsmażyć na złoto na mocno rozgrzanym oleju sezamowym, dodać pastę krewetkową, wymieszać i przesunąć na bok patelni. Na wolnej przestrzeni szybko przesmażyć mięso pokrojone w bardzo cienkie plasterki. Wymieszać wszystko razem, dodać sos ketjap manis i sojowy. Buraki pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię razem z kukurydzą. Smażyć wszystko krótko, tylko żeby podgrzać wcześniej ugotowane warzywa.
Podawać z makaronem gryczanym (soba) lub ryżowym, posypane posiekaną kolendrą i orzechami.
*Jeśli nie dostaniecie w sklepie z orientalną żywnością pasty krewetkowej można przygotować ją w domu miksując następujące składniki: suszone krewetki. chilli, czosnek, trawa cytrynowa, olej i cukier.
www.hashtaginstamom.wordpress.com
Komentarze