


Mega porcja żelaza w orientalnym wydaniu – pikantne i rozgrzewające stir fry z makaronem gryczanym i burakami.
Imbir pokroić w cienkie plasterki, cebulę na ósemki. Podsmażyć na złoto na mocno rozgrzanym oleju sezamowym, dodać pastę krewetkową, wymieszać i przesunąć na bok patelni. Na wolnej przestrzeni szybko przesmażyć mięso pokrojone w bardzo cienkie plasterki. Wymieszać wszystko razem, dodać sos ketjap manis i sojowy. Buraki pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię razem z kukurydzą. Smażyć wszystko krótko, tylko żeby podgrzać wcześniej ugotowane warzywa. Podawać z makaronem gryczanym (soba) lub ryżowym, posypane posiekaną kolendrą i orzechami. *Jeśli nie dostaniecie w sklepie z orientalną żywnością pasty krewetkowej można przygotować ją w domu miksując następujące składniki: suszone krewetki. chilli, czosnek, trawa cytrynowa, olej i cukier. www.hashtaginstamom.wordpress.com