Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Mega porcja żelaza w orientalnym wydaniu – pikantne i rozgrzewające stir fry z makaronem gryczanym i burakami.

Składniki

300 g rostbef
2 szt. szalotka
1 szt. 3 cm kawałek imbiru
1 łyżeczka pasta krewetkowa z chilli
3 szt. buraki ugotowane lub upieczone
1 szt. ugotowana kolba kukurydzy (lub odsączona kukurydza z puszki)
3 łyżka ketjap manis
1 łyżka sos sojowy
1,5 łyżka olej sezamowy
1 garść kolendra
1 garść nerkowce

Opis wykonania

Imbir pokroić w cienkie plasterki, cebulę na ósemki. Podsmażyć na złoto na mocno rozgrzanym oleju sezamowym, dodać pastę krewetkową, wymieszać i przesunąć na bok patelni. Na wolnej przestrzeni szybko przesmażyć mięso pokrojone w bardzo cienkie plasterki. Wymieszać wszystko razem, dodać sos ketjap manis i sojowy. Buraki pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię razem z kukurydzą. Smażyć wszystko krótko, tylko żeby podgrzać wcześniej ugotowane warzywa. Podawać z makaronem gryczanym (soba) lub ryżowym, posypane posiekaną kolendrą i orzechami. *Jeśli nie dostaniecie w sklepie z orientalną żywnością pasty krewetkowej można przygotować ją w domu miksując następujące składniki: suszone krewetki. chilli, czosnek, trawa cytrynowa, olej i cukier. www.hashtaginstamom.wordpress.com
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych