Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Sałatka z gyrosa

Opis wykonania

Sałatka z gyrosa 100% z naturalnych produktów.

baner reklamowy maszynki do mielenia Na wstępie robimy sos czosnkowy. Siekamy drobniutko główkę czosnku albo wyciskamy jak kto lubi, aby uzyskać ostrzejszy smak kroję i miażdżę nożem cały czosnek. Do miseczki wlewam jogurt naturalny, do niego dodaje majonez, śmietanę oraz pokrojony czosnek, szczyptę soli i pieprzu według uznania oraz cukier w celu zgęstnienia sosu (wg tradycji kiedyś babcia tak robiła) i całość pod przykryciem wstawiamy do lodówki aby się schłodził. Następnie piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną drobno cebulkę i smażymy na oleju kokosowym na średnim ogniu dodając w trakcie pieprz i sól. Smażymy do uzyskania złotego koloru i lekkiej kruchości mięsa. W miedzy czasie kroimy kapustę pekińska w średnio grube pasy a następnie kostkę. Kroimy paprykę w drobna kostkę. Kroimy szczypior. Odcedzamy kukurydzę z puszki. Gdy już mamy usmażone mięso odstawimy aby ostygło. Całość układam warstwami w misce: Najpierw mięso, na mięso paprykę, na paprykę kukurydzę,rozlewam sos czosnkowy, na sos większą połowę szczypioru, kapusta i na kapustę do dekoracji reszta szczypioru. Całość wstawiamy do lodówki z uwagi, że sałatka smakuje najlepiej schłodzona. Życzę smacznego!