Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sałatka z gyrosa 100% z naturalnych produktów.

Składniki

1 szt. czosnek

Opis wykonania

Na wstępie robimy sos czosnkowy. Siekamy drobniutko główkę czosnku albo wyciskamy jak kto lubi, aby uzyskać ostrzejszy smak kroję i miażdżę nożem cały czosnek. Do miseczki wlewam jogurt naturalny, do niego dodaje majonez, śmietanę oraz pokrojony czosnek, szczyptę soli i pieprzu według uznania oraz cukier w celu zgęstnienia sosu (wg tradycji kiedyś babcia tak robiła) i całość pod przykryciem wstawiamy do lodówki aby się schłodził. Następnie piersi z kurczaka myjemy i kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną drobno cebulkę i smażymy na oleju kokosowym na średnim ogniu dodając w trakcie pieprz i sól. Smażymy do uzyskania złotego koloru i lekkiej kruchości mięsa. W miedzy czasie kroimy kapustę pekińska w średnio grube pasy a następnie kostkę. Kroimy paprykę w drobna kostkę. Kroimy szczypior. Odcedzamy kukurydzę z puszki. Gdy już mamy usmażone mięso odstawimy aby ostygło. Całość układam warstwami w misce: Najpierw mięso, na mięso paprykę, na paprykę kukurydzę,rozlewam sos czosnkowy, na sos większą połowę szczypioru, kapusta i na kapustę do dekoracji reszta szczypioru. Całość wstawiamy do lodówki z uwagi, że sałatka smakuje najlepiej schłodzona. Życzę smacznego!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda
Idealna na każdą imprezę. Salatke jednak wolę wymieszać :)