Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Fit vege-burger

Fit vege-burger

Opis wykonania

55 min
Łatwe
dla 4 osób

Fit burger z kaszy jaglanej i czerwonej fasoli :)Wykonany z pyszną, świeżą bułką wieloziarnistą, warzywkami i lekkim, domowym sosem czosnkowym!

Krok 1

W wodzie gotujemy na średnim palniku kaszę jaglaną, posypujemy szczyptą soli, czekamy aż wsiąknie zdecydowanie większą część wody oraz napęcznieje. Odcedzamy i odstawiamy do przestygnięcia. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Większość fasoli blendujemy na mus, pozostałą lekko kroimy i wsypujemy do przestygniętej kaszy jaglanej. Dodajemy kukurydzę, przeciśnięty przez praskę czosnek, zmielone płatki owsiane, oliwę, przyprawy, koncentrat pomidorowy, mieszamy za pomocą łyżki.
vege burgery
Krok 2

Kotlety formujemy dłońmi, można je za każdym razem zwilżać wodą- łatwiej nam się wtedy formują burgery. Piec przez około 30 minut, aż wytworzy się fajna chrupka skorupka.
vege burgery
Krok 3

Bułki przekrajamy na pół, smarujemy spód sosem, kroimy pomidory, ogórki, nakładamy również sałatę rzymską oraz upieczone burgery, przykrywamy bułką. Smacznego!
Posiadasz jeszcze lepszy przepis lub poradę? Dodaj go!

Głębia Smaku

Choć tradycyjnie to mieszkańcy słonecznej Italii utożsamiani są z makaronem, jednak Polacy nie ustępują im pod względem miłości do niego. Jest dobry na każdą okazję, jako danie główne podczas wystawnego obiadu i jako przekąska podczas spotkania z przyjaciółmi. Podawany zarówno w wersji wytrwanej, jak i słodkiej zdobył serca naszych rodaków.

Zobacz magazyn