Kurczak pieczony w sosie czosnkowym
4 porcje
30 min
Łatwe
Kurczak w chrupiącej skórce z dodatkiem czosnku, który po upieczeniu zyskuje zupełnie nowy delikatny smak. To propozycja na pyszne i bardzo proste w przygotowaniu danie obiadowe dla całej rodziny.
Składniki
8 podudzi (pałek) kurczaka
1 główka czosnku
1 cebula
1 łyżeczka tymianku
2 łyżki mąki
1 łyżka oleju
1 szklanka bulionu jarzynowego
1/2 szklanki tartego parmezanu
Sól, pieprz do smaku
Kurczak pieczony w sosie czosnkowym
Kurczak pieczony w sosie czosnkowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Na patelni rozgrzej olej. Dodaj kurczaka oprószonego solą i pieprzem. Podsmaż na brązowy kolor z każdej strony.
Dodaj cebulę pokrojoną w piórka i obrane ząbki czosnku. Smaż, aż cebula będzie miękka.
Składniki posyp tymiankiem i mąką. Gotuj ok. 2 minuty.
Wlej bulion, gotuj na płycie grzewczej 5 minut. Dopraw solą, pieprzem i startym parmezanem.
Porada
Para i ciepło to duet idealny! Dlatego piekarnik marki Bosch z dodatkiem pary to gwarancja miękkich i soczystych potraw.
Kurczaka z sosem przełóż do naczynia żaroodpornego i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15 minut.
Komentarze