Suflet makaronowo-szpinakowy
4 porcje
Średnie
Suflet z makaronu, szpinaku i pomidorów.
Składniki
ząbki czosnku
cebule (po ok. 80 g)
2 łyżka masła
500 g szpinak, świeżego lub rozmrożonego
3 łyżka słodkiej śmietany
masło do nasmarowania formy
250 g pomidorów
250 g ugotowanego makaronu, np. wstążki
sól
biały pieprz
świeżo utarta gałka muszkatołowa
jaja
100 ml kwaśnej śmietany
nieco słodkiej papryki w proszku
80 g tartego sera Emmentaler
2 łyżka tartej bułki
Suflet makaronowo-szpinakowy
Suflet makaronowo-szpinakowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ząbki czosnku i cebulę obrać ze skóry i bardzo drobno posiekać. Wraz z masłem włożyć do formy i dusić pod przykryciem do zeszklenia. Szpinak przebrać, umyć i pozostawić do odcieknięcia. Mrożony szpinak rozmrozić i pozostawić do odcieknięcia. Dodać do mieszaniny cebuli i czosnku, dołożyć śmietanę. Zagotować pod przykryciem w podany sposób. Wielokrotnie mieszać. Nasmarować dużą, średniowysoką formę sufletową. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Makaron z pomidorami i szpinakiem włożyć do formy. Doprawić na ostro i wszystko dobrze wymieszać. Jaja kwaśną śmietanę i paprykę w proszku włożyć do misy i wymieszać mikserem lub w robocie kuchennym. Równomiernie polać masę muszkatołowa jarzynowo-kluskową. Ser zmieszać z tartą bułką i posypać na wierzchu. Nałożyć masło w wiórkach i gotować suflet w podany sposób.
Komentarze