Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Suflet z makaronu, szpinaku i pomidorów.

Składniki

ząbki czosnku
cebule (po ok. 80 g)
2 łyżka masła
500 g szpinak, świeżego lub rozmrożonego
3 łyżka słodkiej śmietany
masło do nasmarowania formy
250 g pomidorów
250 g ugotowanego makaronu, np. wstążki
sól
biały pieprz
świeżo utarta gałka muszkatołowa
jaja
100 ml kwaśnej śmietany
nieco słodkiej papryki w proszku
80 g tartego sera Emmentaler
2 łyżka tartej bułki

Opis wykonania

Ząbki czosnku i cebulę obrać ze skóry i bardzo drobno posiekać. Wraz z masłem włożyć do formy i dusić pod przykryciem do zeszklenia. Szpinak przebrać, umyć i pozostawić do odcieknięcia. Mrożony szpinak rozmrozić i pozostawić do odcieknięcia. Dodać do mieszaniny cebuli i czosnku, dołożyć śmietanę. Zagotować pod przykryciem w podany sposób. Wielokrotnie mieszać. Nasmarować dużą, średniowysoką formę sufletową. Pomidory sparzyć, obrać ze skóry i pokroić w kostkę. Makaron z pomidorami i szpinakiem włożyć do formy. Doprawić na ostro i wszystko dobrze wymieszać. Jaja kwaśną śmietanę i paprykę w proszku włożyć do misy i wymieszać mikserem lub w robocie kuchennym. Równomiernie polać masę muszkatołowa jarzynowo-kluskową. Ser zmieszać z tartą bułką i posypać na wierzchu. Nałożyć masło w wiórkach i gotować suflet w podany sposób.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych