Suflet czekoladowo-daktylowy
4 porcje
45 min
Łatwe
Składniki
Suflet czekoladowo-daktylowy
Suflet czekoladowo-daktylowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Daktyle wrzuć do garnka, zalej wodą, po czym zagotuj i zestaw do wystygnięcia.
Jajka ubij bardzo dokładnie z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę.
Rozpuść czekoladę – najlepiej w kąpieli wodnej. Na płycie grzewczej ustaw rondel z niewielką ilością wody, a na nim szklaną miskę, palnik ustaw na małą moc. Do miski wrzuć połamaną czekoladę i dodaj masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Do ubitych jaj wsyp powoli mąkę, delikatnie mieszaj trzepaczką, po czym dodaj rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem.
Daktyle zmiel w blenderze, a następnie dodaj do masy i ponownie wymieszaj.
Kokilki wysmaruj lekko masłem i wypełnij masą. Przełóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 8 min.
Porada
Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.
Na patelnię wsyp 4 łyżki cukru i mieszając, rozpuść go powoli, aż nabierze złotego koloru. Wciąż delikatnie mieszając, dodaj śmietanę i podgrzewaj, aż powstanie karmel o konsystencji gęstej śmietany.
Gorące suflety podawaj z przygotowanym karmelem.
Komentarze