Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Suflet czekoladowo-daktylowy

Suflet czekoladowo-daktylowy
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Jeśli lubisz prawdziwe, słodkie i czekoladowe desery to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Delikatny suflet o konsystencji musu polany karmelem zachwyca smakiem. Polecam porcję mocno czekoladowego przysmaku nie tylko na specjalne okazje.

Składniki

130 g czekolady gorzkiej
60 g cukru pudru
70 g daktyli
150 ml wody
100 g masła
50 g mąki
3 jaja
szczypta soli

Karmel:
4 łyżki cukru
100 ml śmietany 30%

Opis wykonania

1

Daktyle wrzuć do garnka, zalej wodą, po czym zagotuj i zestaw do wystygnięcia.

Jajka ubij bardzo dokładnie z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę.

Rozpuść czekoladę – najlepiej w kąpieli wodnej. Na płycie grzewczej ustaw rondel z niewielką ilością wody, a na nim szklaną miskę, palnik ustaw na małą moc. Do miski wrzuć połamaną czekoladę i dodaj masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.

2

Do ubitych jaj wsyp powoli mąkę, delikatnie mieszaj trzepaczką, po czym dodaj rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem.

Daktyle zmiel w blenderze, a następnie dodaj do masy i ponownie wymieszaj.

Kokilki wysmaruj lekko masłem i wypełnij masą. Przełóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 8 min.

Porada

Jak zdobyć gwarancję udanych wypieków? Wykorzystaj czujnik PerfektBake w piekarnikach marki Bosch, który na podstawie stałego pomiaru wilgotności ciasta, ustala najlepsze parametry.



Bosh Logo
Bosh
3

Na patelnię wsyp 4 łyżki cukru i mieszając, rozpuść go powoli, aż nabierze złotego koloru. Wciąż delikatnie mieszając, dodaj śmietanę i podgrzewaj, aż powstanie karmel o konsystencji gęstej śmietany.

Gorące suflety podawaj z przygotowanym karmelem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych