


Jeśli lubisz prawdziwe, słodkie i czekoladowe desery to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Delikatny suflet o konsystencji musu polany karmelem zachwyca smakiem. Polecam porcję mocno czekoladowego przysmaku nie tylko na specjalne okazje.
Daktyle wrzuć do garnka, zalej wodą, po czym zagotuj i zestaw do wystygnięcia.
Jajka ubij bardzo dokładnie z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę.
Rozpuść czekoladę – najlepiej w kąpieli wodnej. Na płycie grzewczej ustaw rondel z niewielką ilością wody, a na nim szklaną miskę, palnik ustaw na małą moc. Do miski wrzuć połamaną czekoladę i dodaj masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.
Do ubitych jaj wsyp powoli mąkę, delikatnie mieszaj trzepaczką, po czym dodaj rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem.
Daktyle zmiel w blenderze, a następnie dodaj do masy i ponownie wymieszaj.
Kokilki wysmaruj lekko masłem i wypełnij masą. Przełóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 8 min.
Na patelnię wsyp 4 łyżki cukru i mieszając, rozpuść go powoli, aż nabierze złotego koloru. Wciąż delikatnie mieszając, dodaj śmietanę i podgrzewaj, aż powstanie karmel o konsystencji gęstej śmietany.
Gorące suflety podawaj z przygotowanym karmelem.