Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Suflet czekoladowo-daktylowy

Opis wykonania

Jeśli lubisz prawdziwe, słodkie i czekoladowe desery to ten przepis na pewno przypadnie Ci do gustu. Delikatny suflet o konsystencji musu polany karmelem zachwyca smakiem. Polecam porcję mocno czekoladowego przysmaku nie tylko na specjalne okazje.

Suflet czekoladowo-daktylowy - krok 1

Daktyle wrzuć do garnka, zalej wodą, po czym zagotuj i zestaw do wystygnięcia.

Jajka ubij bardzo dokładnie z cukrem pudrem na bardzo puszystą masę.

Rozpuść czekoladę – najlepiej w kąpieli wodnej. Na płycie grzewczej ustaw rondel z niewielką ilością wody, a na nim szklaną miskę, palnik ustaw na małą moc. Do miski wrzuć połamaną czekoladę i dodaj masło. Mieszaj do uzyskania gładkiej masy.

Suflet czekoladowo-daktylowy - krok 2

Do ubitych jaj wsyp powoli mąkę, delikatnie mieszaj trzepaczką, po czym dodaj rozpuszczoną, ciepłą czekoladę z masłem.

Daktyle zmiel w blenderze, a następnie dodaj do masy i ponownie wymieszaj.

Kokilki wysmaruj lekko masłem i wypełnij masą. Przełóż do nagrzanego do 200°C piekarnika i piecz około 8 min.

Suflet czekoladowo-daktylowy - krok 3

Na patelnię wsyp 4 łyżki cukru i mieszając, rozpuść go powoli, aż nabierze złotego koloru. Wciąż delikatnie mieszając, dodaj śmietanę i podgrzewaj, aż powstanie karmel o konsystencji gęstej śmietany.

Gorące suflety podawaj z przygotowanym karmelem.

Bosch do kuchni