Sushi z białą rybą i awokado
2 porcje
45 min
Średnie
Sushi z białą rybą, awokado opcjonalnie podawane z musem z krewetek.
Składniki
1 szklanka ryż do sushi
2 szt. nori
2 łyżka sezam
50 g dowolnej świeżej ryby białej (maślana, dorsz, halibut, okoń)
1/2 szt. awokado
1,5 szklanka woda do ugotowania ryżu
2 łyżka ocet ryżowy
2 łyżka cukier
Sushi z białą rybą i awokado
Sushi z białą rybą i awokado
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ryż płuczemy i odstawiony w wodzie na ko. 15 min. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Odstawiamy na 15 min i dodajemy sos do ryżu (wcześniej podgrzewamy ocet z cukrem i szczyptą soli. Studzimy,
Na bambusowej macie kładziemy nori błyszczącą stroną do maty. Na stronie matowej układamy ryż do sushi. Kiedy ryż już jest na całym nori posypujemy go równomiernie prażonym sezamem. Odwracamy nori tak aby ryż posypany sezamem znajdował się bezpośrednio na bambusowej macie. Mniej więcej około 3 cm od dołu na nori układamy paski ryby oraz paski awokado. Następnie zawijamy do środka naszą rolkę za pomocą bambusowej maty. Kroimy i podajemy z wasabi i imbirem.
Możemy podać dodatkowo mus z krewetek.
Garść mrożonych krewetek wrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą (możemy dodać odrobinę imbiru). Czekamy aż się woda ponownie zagotuje i max. po 2 minutach gotowania krewetki są gotowe. Po wystudzeniu rozdrabniamy w blenderze i dodajemy 2 łyżki ulubionego serka lub 1/2 awokado i odrobinę soku z cytryny.
Komentarze