Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

2 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Sushi z białą rybą, awokado opcjonalnie podawane z musem z krewetek.

Składniki

1 szklanka ryż do sushi
2 szt. nori
2 łyżka sezam
50 g dowolnej świeżej ryby białej (maślana, dorsz, halibut, okoń)
1/2 szt. awokado
1,5 szklanka woda do ugotowania ryżu
2 łyżka ocet ryżowy
2 łyżka cukier

Opis wykonania

Ryż płuczemy i odstawiony w wodzie na ko. 15 min. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu ok. 15 min. Odstawiamy na 15 min i dodajemy sos do ryżu (wcześniej podgrzewamy ocet z cukrem i szczyptą soli. Studzimy, Na bambusowej macie kładziemy nori błyszczącą stroną do maty. Na stronie matowej układamy ryż do sushi. Kiedy ryż już jest na całym nori posypujemy go równomiernie prażonym sezamem. Odwracamy nori tak aby ryż posypany sezamem znajdował się bezpośrednio na bambusowej macie. Mniej więcej około 3 cm od dołu na nori układamy paski ryby oraz paski awokado. Następnie zawijamy do środka naszą rolkę za pomocą bambusowej maty. Kroimy i podajemy z wasabi i imbirem. Możemy podać dodatkowo mus z krewetek. Garść mrożonych krewetek wrzucamy do garnka z osoloną wrzącą wodą (możemy dodać odrobinę imbiru). Czekamy aż się woda ponownie zagotuje i max. po 2 minutach gotowania krewetki są gotowe. Po wystudzeniu rozdrabniamy w blenderze i dodajemy 2 łyżki ulubionego serka lub 1/2 awokado i odrobinę soku z cytryny.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych