Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Zupa szczawiowa z cukinią, chili i grzankami

Opis wykonania

Moja wersja popularnej zupy - trochę wzbogacona :)

W garnku zalewam żeberko wodą, lekko ją solę, dodaję licie laurowe i ziele angielskie. Gotuję razem 40 minut, a następnie dodaję pokrojone ziemniaki. Gotuję razem do miękkości ziemniaków. Wyjmuję liście laurowe i ziele angielskie, oraz żeberko - to obieram z mięsa. Miksuję zawartość garnka, dodaję posiekane mięso i cukier. Szczaw siekam drobno i dodaję do garnka. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam posiekaną drobno cebulę i smażę ją do zeszklenia, a potem dodaję bardzo drobno pokrojony boczek i smażę razem jeszcze kilka minut, by boczek się wytopił i lekko zarumienił. Potem wsypuję mąkę, mieszam, jeszcze chwilkę smażę. Całą zawartość patelni przekładam do zupy. Gotuję razem na wolnym ogniu, wstępnie doprawiam ją do smaku curry, solą i pieprzem. Na pozostałych dwóch łyżkach oleju podsmażam pod przykryciem pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek - do zeszklenia cukinii. Wrzucam je do zupy. Dodaję też posiekaną drobniutko papryczkę chili, i gotuję na małym ogniu jeszcze kilka minut. Doprawiam, podaję z grzankami.