Zupa szczawiowa z cukinią, chili i grzankami
4 porcje
Średnie
Moja wersja popularnej zupy - trochę wzbogacona :)
Składniki
1 szt. mięsne żeberko wieprzowe
1,5 l woda
5 szt. ziele angielskie
2 szt. liść laurowy
8-10 szt. ziemniak
1 szt. czerwona papryczka chili
1 szt. cebula
100 g boczek wędzony w plastrach
1 łyżeczka mąka pszenna
3 szt. czosnek - ząbki
4 łyżka olej
4 garść świeży szczaw - kilka garści
1 szt. zielona cukinia
0,5 łyżeczka curry
1 szczypta cukier
sól, pieprz
Zupa szczawiowa z cukinią, chili i grzankami
Zupa szczawiowa z cukinią, chili i grzankami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
W garnku zalewam żeberko wodą, lekko ją solę, dodaję licie laurowe i ziele angielskie. Gotuję razem 40 minut, a następnie dodaję pokrojone ziemniaki. Gotuję razem do miękkości ziemniaków. Wyjmuję liście laurowe i ziele angielskie, oraz żeberko - to obieram z mięsa. Miksuję zawartość garnka, dodaję posiekane mięso i cukier. Szczaw siekam drobno i dodaję do garnka. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oleju, wrzucam posiekaną drobno cebulę i smażę ją do zeszklenia, a potem dodaję bardzo drobno pokrojony boczek i smażę razem jeszcze kilka minut, by boczek się wytopił i lekko zarumienił. Potem wsypuję mąkę, mieszam, jeszcze chwilkę smażę. Całą zawartość patelni przekładam do zupy. Gotuję razem na wolnym ogniu, wstępnie doprawiam ją do smaku curry, solą i pieprzem. Na pozostałych dwóch łyżkach oleju podsmażam pod przykryciem pokrojoną w kostkę cukinię i posiekany czosnek - do zeszklenia cukinii. Wrzucam je do zupy. Dodaję też posiekaną drobniutko papryczkę chili, i gotuję na małym ogniu jeszcze kilka minut. Doprawiam, podaję z grzankami.
Komentarze