Szczaw można wykorzystać nie tylko do zupy. Oto przepis na zielony sos szczawiowy – idealny dodatek do mięs i ryb!
Kwaskowe, orzeźwiające w smaku liście to świetny składnik wiosennych i letnich dań. Tym razem szczaw był bazą do przygotowania intensywnie zielonego sosu, który sprawdza się doskonale jako dodatek do ryby, mięsa, purée z warzyw oraz potraw z grilla.
W sezonie warto sięgać po świeży szczaw, bo jego liście i łodygi bogate są w cenne dla zdrowia witaminy i substancje odżywcze. Zawierają przede wszystkim witaminę C, A i witaminy z grupy B, a także magnez, wapń, krzem i żelazo.
Opis przygotowania:
Do pojemnika blendera wrzuć oczyszczone liście szczawiu, natkę pietruszki i szczypiorek.
Dodaj orzechy nerkowca, kapary i obrany ząbek czosnku.
Dodaj oliwę z oliwek, sól oraz pieprz. Wszystko miksuj, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
Jeśli sos jest za gęsty, dodaj więcej oliwy i ponownie zmiksuj.
TIP:
Kupując szczaw, wybieraj młode, jędrne listki. Przed spożyciem szczawiu trzeba go starannie przebrać i umyć.
Dziko rosnący szczaw jest bardzo popularny i rośnie więc w wielu miejscach, postaraj się jednak wybierać liście rosnące z dala od dróg i zanieczyszczonych terenów.
Szczaw jeść warto, ale z umiarem, ponieważ roślina zawiera kwas szczawiowy (spożywany w większych ilościach jest szkodliwy dla zdrowia).