Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Makaron ze szczawiem i botwiną

Opis wykonania

Szczaw i botwinka to moje ulubione nowalijki. Kiedy tylko pojawiają się na sklepowych półkach to dla mnie znak, że wiosna zaczęła się na dobre. Najczęściej przyrządzamy z nich zupy i sałatki, ale w tym przepisie chcę wam pokazać coś nowego. Z dodatkiem makaronu te delikatne i świeże warzywa możesz dosłownie w kilka minut zamienić w pyszne danie obiadowe.

Makaron ze szczawiem i botwiną - krok 1

Botwina i szczaw to warzywa na tyle delikatne, że ich obróbka termiczna trwa bardzo krótko.

Dlatego w pierwszej kolejności zajmij się ugotowaniem makaronu. Proponuję zakup świeżego, ponieważ jego gotowanie trwa tylko 2–3 minuty.

Zaraz potem na patelni rozgrzej nieco oliwy, dodaj posiekaną drobno szalotkę i ząbek czosnku i podsmaż przez około 2 minuty.

Makaron ze szczawiem i botwiną - krok 2

Pokrój liście botwiny i szczaw na nieduże kawałki, a następnie dodaj na patelnię.

Dosłownie dwie minuty na niedużej mocy płyty grzewczej wystarczą, żeby zielone liście pięknie zmiękły, ale nadal zachowają dużo świeżości i pięknych kolorów.

Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku, a także odrobinę soku z cytryny

Świeżo ugotowany makaron dodaj na patelnię i podsmaż jeszcze chwilę na małej mocy palnika.

Makaron ze szczawiem i botwiną - krok 3

Świeżo ugotowany makaron dodaj na patelnię i podsmaż jeszcze chwilę na małej mocy palnika.

Żaden makaron nie obejdzie się bez dodatku dobrego twardego sera, a najlepszy sposób na przygotowanie idealnie rozdrobnionego parmezanu to użycie blendera.

Po prostu wrzuć do pojemnika kawałek parmezanu i po kilku pociągnięciach ostrzem możesz dodać na patelnię idealnie starty ser.

Makaron ze szczawiem i botwiną - krok 4

Całość dokładnie, ale delikatnie zamieszaj i gotowe.

Makaron podawaj od razu, posypany dodatkową porcją parmezanu i udekorowany listkami świeżych ziół.

Bosch do kuchni