Makaron ze szczawiem i botwiną
4 porcje
20 min
Łatwe
Składniki
Makaron ze szczawiem i botwiną
Makaron ze szczawiem i botwiną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Botwina i szczaw to warzywa na tyle delikatne, że ich obróbka termiczna trwa bardzo krótko.
Dlatego w pierwszej kolejności zajmij się ugotowaniem makaronu. Proponuję zakup świeżego, ponieważ jego gotowanie trwa tylko 2–3 minuty.
Zaraz potem na patelni rozgrzej nieco oliwy, dodaj posiekaną drobno szalotkę i ząbek czosnku i podsmaż przez około 2 minuty.
Pokrój liście botwiny i szczaw na nieduże kawałki, a następnie dodaj na patelnię.
Dosłownie dwie minuty na niedużej mocy płyty grzewczej wystarczą, żeby zielone liście pięknie zmiękły, ale nadal zachowają dużo świeżości i pięknych kolorów.
Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku, a także odrobinę soku z cytryny
Świeżo ugotowany makaron dodaj na patelnię i podsmaż jeszcze chwilę na małej mocy palnika.
Świeżo ugotowany makaron dodaj na patelnię i podsmaż jeszcze chwilę na małej mocy palnika.
Żaden makaron nie obejdzie się bez dodatku dobrego twardego sera, a najlepszy sposób na przygotowanie idealnie rozdrobnionego parmezanu to użycie blendera.
Po prostu wrzuć do pojemnika kawałek parmezanu i po kilku pociągnięciach ostrzem możesz dodać na patelnię idealnie starty ser.
Całość dokładnie, ale delikatnie zamieszaj i gotowe.
Makaron podawaj od razu, posypany dodatkową porcją parmezanu i udekorowany listkami świeżych ziół.
Komentarze