Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Szczaw i botwinka to moje ulubione nowalijki. Kiedy tylko pojawiają się na sklepowych półkach to dla mnie znak, że wiosna zaczęła się na dobre. Najczęściej przyrządzamy z nich zupy i sałatki, ale w tym przepisie chcę wam pokazać coś nowego. Z dodatkiem makaronu te delikatne i świeże warzywa możesz dosłownie w kilka minut zamienić w pyszne danie obiadowe.

Składniki

- makaron wstążki (np. pappardelle)
1 pęczek - szczawiu
1 pęczek - botwinki
1 szt. - szalotki
1 ząbek - czosnku
2 łyżki - soku z cytryny
- oliwa z oliwek
- twardy ser (np. parmezan)
- sól, pieprz

Opis wykonania

Botwina i szczaw to warzywa na tyle delikatne, że ich obróbka termiczna trwa bardzo krótko.

Dlatego w pierwszej kolejności zajmij się ugotowaniem makaronu. Proponuję zakup świeżego, ponieważ jego gotowanie trwa tylko 2–3 minuty.

Zaraz potem na patelni rozgrzej nieco oliwy, dodaj posiekaną drobno szalotkę i ząbek czosnku i podsmaż przez około 2 minuty.

Pokrój liście botwiny i szczaw na nieduże kawałki, a następnie dodaj na patelnię.

Dosłownie dwie minuty na niedużej mocy płyty grzewczej wystarczą, żeby zielone liście pięknie zmiękły, ale nadal zachowają dużo świeżości i pięknych kolorów.

Na koniec dodaj sól i pieprz do smaku, a także odrobinę soku z cytryny

Świeżo ugotowany makaron dodaj na patelnię i podsmaż jeszcze chwilę na małej mocy palnika.

Świeżo ugotowany makaron dodaj na patelnię i podsmaż jeszcze chwilę na małej mocy palnika.

Żaden makaron nie obejdzie się bez dodatku dobrego twardego sera, a najlepszy sposób na przygotowanie idealnie rozdrobnionego parmezanu to użycie blendera.

Po prostu wrzuć do pojemnika kawałek parmezanu i po kilku pociągnięciach ostrzem możesz dodać na patelnię idealnie starty ser.

Całość dokładnie, ale delikatnie zamieszaj i gotowe.

Makaron podawaj od razu, posypany dodatkową porcją parmezanu i udekorowany listkami świeżych ziół.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Coś nieoczywistego i bardzo dobrego :D !