FIT OBIAD: Zupa krem szczawiowa ze szpinakiem
4 porcje
35 min
Łatwe
Prosta, pyszna i lekko kwaskowata zupa. Zupy kremy są najpyszniejsze!
Składniki
200 g szczawiu
50 g szpinaku
1 łyżka masła
2 łyżki oliwy z oliwek
½ kg ziemniaków
1200 ml wody
2-3 łyżki mleczka kokosowego
4 jaja
60 g płatków migdałowych
sól, biały pieprz
FIT OBIAD: Zupa krem szczawiowa ze szpinakiem
FIT OBIAD: Zupa krem szczawiowa ze szpinakiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Zupa szczawiowa ze szpinakiem, ziemniakami i jajkiem na twardo to idealna propozycja na wiosenne danie, wykorzystujące bogactwo naturalnych składników.
Opis przygotowania:
- Szczaw i szpinak dokładnie umyj. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż posiekany czosnek, dodaj szczaw, szpinak oraz masło i duś przez około 4 minuty.
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, umieść je w garnku, dodaj wodę, sól i gotuj przez około 20 minut.
- Na około 3 minuty przed końcem gotowania dodaj podsmażony szczaw ze szpinakiem.
- Na koniec dodaj pieprz, mleczko kokosowe i zmiksuj na jednolitą, gładką masę. Podawaj z jajem ugotowanym na twardo oraz płatkami migdałów.
Komentarze