Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Krem szczawiowo- szpinakowy z chrupkimi dodatkami

Krem szczawiowo- szpinakowy z chrupkimi dodatkami
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Super sycąca, rozgrzewająca zupka z chrupiącymi dodatkami i zimnym efektem "łał"

Składniki

4 garść szczaw
3 garść szpinak
2 szklanka bulion z kostek rosołowych
1 szt. cebula
4 szt. czosnek - ząbki
do smaku szczypta sól
do smaku szczypta pieprz
do smaku szczypta imbir
2 duże szt. ziemniak

Opis wykonania

Warzywa obrać i pokroić, w międzyczasie przygotować bulion (może być z kostek mięsnych, będzie intensywniejszy). Ziemniaki kroimy w małą kostkę, cebulę bardzo drobno, czosnek w plasterki. Szpinak i szczaw (jeśli są świeże umyć) wrzucić na patelnię z niewielką ilością masła i dusić razem z ziemniakami, czosnkiem oraz cebulą. Doprawić do smaku. Gdy ziemniaki zmiękną i zaczną się rozpadać przerzucić pulpę do bulionu i chwilę podgotować, przyprawiając do smaku imbirem, solą i pieprzem. Całość zblendować, jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta można dolać wody i dopiero wtedy podkręcić smak przyprawami. Polecam podawać z odrobina zimnego jogurtu greckiego, pestkami dyni i grzankami uprażonymi na patelni z papryką ostrą i Vegetą. Pełnowartościowe, sycące danie dla każdego łasucha!
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Wygląda super, ciekawe jak smakuje