Krem szczawiowo- szpinakowy z chrupkimi dodatkami
4 porcje
40 min
Łatwe
Super sycąca, rozgrzewająca zupka z chrupiącymi dodatkami i zimnym efektem "łał"
Składniki
4 garść szczaw
3 garść szpinak
2 szklanka bulion z kostek rosołowych
1 szt. cebula
4 szt. czosnek - ząbki
do smaku szczypta sól
do smaku szczypta pieprz
do smaku szczypta imbir
2 duże szt. ziemniak
Krem szczawiowo- szpinakowy z chrupkimi dodatkami
Krem szczawiowo- szpinakowy z chrupkimi dodatkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Warzywa obrać i pokroić, w międzyczasie przygotować bulion (może być z kostek mięsnych, będzie intensywniejszy). Ziemniaki kroimy w małą kostkę, cebulę bardzo drobno, czosnek w plasterki.
Szpinak i szczaw (jeśli są świeże umyć) wrzucić na patelnię z niewielką ilością masła i dusić razem z ziemniakami, czosnkiem oraz cebulą. Doprawić do smaku. Gdy ziemniaki zmiękną i zaczną się rozpadać przerzucić pulpę do bulionu i chwilę podgotować, przyprawiając do smaku imbirem, solą i pieprzem.
Całość zblendować, jeśli konsystencja będzie zbyt gęsta można dolać wody i dopiero wtedy podkręcić smak przyprawami.
Polecam podawać z odrobina zimnego jogurtu greckiego, pestkami dyni i grzankami uprażonymi na patelni z papryką ostrą i Vegetą.
Pełnowartościowe, sycące danie dla każdego łasucha!
Komentarze