Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Lekka i zdrowa zupa wyróżniająca się wyjątkowym smakiem. Polskie zupy, z przepisów naszych mam, przypominają dzieciństwo.

Składniki

1 litr bulionu warzywnego
2 pęczki świeżego szczawiu
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 korzenia selera
1 szalotka
2 łyżki masła
2 liście laurowe
2 łyżki śmietany 18%
Sól, pieprz do smaku
2 jajka ugotowane na twardo
Grzanki

Opis wykonania

Dla wielu osób zupa szczawiowa to smak wiosny. To nie jedyny powód, dla którego warto spożywać te niepozorne liście. Są one bogactwem witamin i składników mineralnych pozytywnie oddziałujących na całe ciało.

Opis przygotowania:

  1. Warzywa dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużym oczku. Bulion przelej do garnka, dodaj liście laurowe i warzywa, z wyjątkiem szczawiu i szalotki. Całość gotuj na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
  2. Szczaw dokładnie umyj, posiekaj, a następnie podsmaż na maśle z posiekaną szalotką. Szczaw dodaj do gotującego się bulionu.
  3. Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku, a następnie dodaj śmietanę. Dokładnie mieszaj, aby się nie zważyła.
  4. Gotową zupę podawaj z połówką jajka oraz grzankami.

TIP

  • Do zupy możesz dodać ugotowane młode ziemniaczki. Jeśli chcesz je gotować w bulionie, pamiętaj, że muszą być miękkie przed dodaniem szczawiu do garnka. Ziemniaki nie ugotują się w kwaśnej zupie. Dotyczy to m.in szczawiowej i ogórkowej.
  • Bulion wykorzystywany do ugotowania zupy nie musi być warzywny możesz przygotować go na żeberkach.
  • Zamiast z jajkiem zupę można podać także z białą kiełbasą.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Jedna z moich ulubionych zup. Polecam przepis
1991RB
Z podsmażoną kiełbaską to niebo w gębie :)