Zupa z liści szczawiu
4 porcje
45 min
Łatwe
Lekka i zdrowa zupa wyróżniająca się wyjątkowym smakiem. Polskie zupy, z przepisów naszych mam, przypominają dzieciństwo.
Składniki
1 litr bulionu warzywnego
2 pęczki świeżego szczawiu
1 marchewka
1 pietruszka
1/4 korzenia selera
1 szalotka
2 łyżki masła
2 liście laurowe
2 łyżki śmietany 18%
Sól, pieprz do smaku
2 jajka ugotowane na twardo
Grzanki
Zupa z liści szczawiu
Zupa z liści szczawiu
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Dla wielu osób zupa szczawiowa to smak wiosny. To nie jedyny powód, dla którego warto spożywać te niepozorne liście. Są one bogactwem witamin i składników mineralnych pozytywnie oddziałujących na całe ciało.
Opis przygotowania:
- Warzywa dokładnie umyj, obierz i zetrzyj na tarce na dużym oczku. Bulion przelej do garnka, dodaj liście laurowe i warzywa, z wyjątkiem szczawiu i szalotki. Całość gotuj na małym ogniu aż warzywa będą miękkie.
- Szczaw dokładnie umyj, posiekaj, a następnie podsmaż na maśle z posiekaną szalotką. Szczaw dodaj do gotującego się bulionu.
- Pod koniec gotowania dopraw zupę do smaku, a następnie dodaj śmietanę. Dokładnie mieszaj, aby się nie zważyła.
- Gotową zupę podawaj z połówką jajka oraz grzankami.
TIP
- Do zupy możesz dodać ugotowane młode ziemniaczki. Jeśli chcesz je gotować w bulionie, pamiętaj, że muszą być miękkie przed dodaniem szczawiu do garnka. Ziemniaki nie ugotują się w kwaśnej zupie. Dotyczy to m.in szczawiowej i ogórkowej.
- Bulion wykorzystywany do ugotowania zupy nie musi być warzywny możesz przygotować go na żeberkach.
- Zamiast z jajkiem zupę można podać także z białą kiełbasą.
Komentarze