Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Razowe tartaletki z użą ilością owoców i budyniem.

Składniki

200 g mąka razowa
150 g masło
1/2 szklanka mleko
1 szt. galaretka malinowa
1 szt. budyń waniliowy lub śmietankowy
500 g mrożone maliny i jeżyny

Opis wykonania

Mąkę wymieszać z solą, dodać posiekane masło. Wyrobić ciasto stopniowo dodając mleko. Ciasto zmrozić przez ok pół godziny. Ciastem wylepić posmarowane masłem foremki i piec przez ok 15 min w temp. 180 stopni. Maliny i jeżyny zagotowujemy podlewając nieznacznie wodą. Dodajemy galaretkę i studzimy. Gdy zacznie tężeć wlewamy w tartaletki. Budyń gotujemy wg przepisu. Nakładamy na tartaletki i dekorujemy jeżynami i malinami. Smacznego
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Lalaxo
Pyszny deser. Ja zainspirowałam się przepisem, ale wykonałam nieco inaczej, nie mniej na pewno rownie pyszne.
Rene
Przepyszne tartaletki! Kruche ciasto rozpływało się w ustach, a świeże owoce granatu (nie miałam akurat malin i jeżyn) dodały soczystości i aromatu. Przygotowanie było prostsze niż się spodziewałam, a efekt zachwycił całą rodzinę. Zdecydowanie polecam ten przepis - to doskonały deser na letnie popołudnia lub eleganckie przyjęcia. Dziękuję za inspirację!
Ewusia1222
Niestety nie miałam małych form. Zrobiłam z truskawkami. Ciasto ciekawe
Aleksandra J
Zrobiłam na zwykłej mące 😊