Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

8 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Tomek Lach bBdnbCbGc0kTCb
Wedle tradycji w Tłusty Czwartek dozwolone jest objadanie się takimi przysmakami jak pączki w przeróżnych odsłonach. Zamiast ustawiać się w kolejce po sklepowe słodkości może upieczesz je w domu? W Akademii Smaku chcę pokazać, jak zrobić kolorowe pączki z dziurką (donuts) własnej roboty.

Składniki

500 g mąki pszennej
250 ml mleka
50 g świeżych drożdży lub 14 g suszonych
50 g roztopionego masła
3 łyżki cukru
1 łyżka cukru wanilinowego
1 jajko
4 żółtka
2 łyżki spirytusu
¼ łyżeczki soli
do dekoracji: lukier, polewa czekoladowa, kolorowe posypki

Opis wykonania

Do ciepłego mleka dodaj świeże drożdże, po łyżce mąki i cukru, wymieszaj. Następnie odstaw na ok. 15 minut.​

Do misy robota kuchennego wrzuć jajko, żółtka, cukier i ucieraj, tak żeby uzyskać puszystą pianę (następnie przełóż ją do innego naczynia). 

Do misy miksera dodaj mąkę, sól i cukier. Wlej mleko z drożdżami i krótko miksuj.

Dodaj ubite wcześniej jajka i zmień końcówkę robota na hak, z pomocą którego ciasto zostanie dokładnie wyrobione – zajmie to nawet kilkanaście minut.

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.

Bosh Logo
Bosh

Jak już ciasto będzie gładkie i sprężyste, dodaj rozpuszczone masło i łyżkę spirytusu. Zmiksuj do połączenia składników.

Wyrobione ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. Po tym czasie powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość.

Ciasto wyłóż na stolnicę. Uformuj płaski prostokątny placek o grubości około 2 cm i powykrawaj z niego kółka o średnicy około 7 cm. Następnie mniejszą okrągłą foremką wykrój dziurki.

Odstaw je w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrośnięcia.

Na płycie grzewczej w dużym garnku rozgrzej olej do temperatury 180 stopni i smaż w nim pączki po ok. 2 minuty z każdej strony.

Usmażone pączki musisz dokładnie odsączyć z tłuszczu. Następnie wyłóż je na papierowe ręczniki.

Po ostudzeniu koniecznie polej je lukrem lub polewą czekoladową i oprósz kolorowymi posypkami.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
U nas akurat pieczone i z dwiema polewami: czekoladowa i pomarańczową. Idealne.