Pączki z dziurką
8 porcje
150 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Pączki z dziurką
Pączki z dziurką
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Do ciepłego mleka dodaj świeże drożdże, po łyżce mąki i cukru, wymieszaj. Następnie odstaw na ok. 15 minut.
Do misy robota kuchennego wrzuć jajko, żółtka, cukier i ucieraj, tak żeby uzyskać puszystą pianę (następnie przełóż ją do innego naczynia).
Do misy miksera dodaj mąkę, sól i cukier. Wlej mleko z drożdżami i krótko miksuj.
Dodaj ubite wcześniej jajka i zmień końcówkę robota na hak, z pomocą którego ciasto zostanie dokładnie wyrobione – zajmie to nawet kilkanaście minut.
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.
Jak już ciasto będzie gładkie i sprężyste, dodaj rozpuszczone masło i łyżkę spirytusu. Zmiksuj do połączenia składników.
Wyrobione ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. Po tym czasie powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość.
Ciasto wyłóż na stolnicę. Uformuj płaski prostokątny placek o grubości około 2 cm i powykrawaj z niego kółka o średnicy około 7 cm. Następnie mniejszą okrągłą foremką wykrój dziurki.
Odstaw je w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Na płycie grzewczej w dużym garnku rozgrzej olej do temperatury 180 stopni i smaż w nim pączki po ok. 2 minuty z każdej strony.
Usmażone pączki musisz dokładnie odsączyć z tłuszczu. Następnie wyłóż je na papierowe ręczniki.
Po ostudzeniu koniecznie polej je lukrem lub polewą czekoladową i oprósz kolorowymi posypkami.
Komentarze