


Wedle tradycji w Tłusty Czwartek dozwolone jest objadanie się takimi przysmakami jak pączki w przeróżnych odsłonach. Zamiast ustawiać się w kolejce po sklepowe słodkości może upieczesz je w domu? W Akademii Smaku chcę pokazać, jak zrobić kolorowe pączki z dziurką (donuts) własnej roboty.
Do ciepłego mleka dodaj świeże drożdże, po łyżce mąki i cukru, wymieszaj. Następnie odstaw na ok. 15 minut.
Do misy robota kuchennego wrzuć jajko, żółtka, cukier i ucieraj, tak żeby uzyskać puszystą pianę (następnie przełóż ją do innego naczynia).
Do misy miksera dodaj mąkę, sól i cukier. Wlej mleko z drożdżami i krótko miksuj.
Dodaj ubite wcześniej jajka i zmień końcówkę robota na hak, z pomocą którego ciasto zostanie dokładnie wyrobione – zajmie to nawet kilkanaście minut.
Jak już ciasto będzie gładkie i sprężyste, dodaj rozpuszczone masło i łyżkę spirytusu. Zmiksuj do połączenia składników.
Wyrobione ciasto przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na mniej więcej godzinę. Po tym czasie powinno wyraźnie zwiększyć swoją objętość.
Ciasto wyłóż na stolnicę. Uformuj płaski prostokątny placek o grubości około 2 cm i powykrawaj z niego kółka o średnicy około 7 cm. Następnie mniejszą okrągłą foremką wykrój dziurki.
Odstaw je w ciepłe miejsce na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Na płycie grzewczej w dużym garnku rozgrzej olej do temperatury 180 stopni i smaż w nim pączki po ok. 2 minuty z każdej strony.
Usmażone pączki musisz dokładnie odsączyć z tłuszczu. Następnie wyłóż je na papierowe ręczniki.
Po ostudzeniu koniecznie polej je lukrem lub polewą czekoladową i oprósz kolorowymi posypkami.