Zdrowa pizza
Jest pyszna, chrupiąca i cienka – oto fit pizza z patelni. Smakiem niemal dorównuje tradycyjnej włoskiej potrawie wypiekanej z mąki pszennej, a jej przygotowanie zajmuje o wiele mniej czasu. Sprawdzone porady na przyrządzenie prostej, a przy tym dietetycznej pizzy prezentujemy poniżej.
Ważne zasady przy przygotowywaniu pizzy z patelni w wersji fit
Jeśli dbasz o linię, a jednocześnie nie chcesz wykreślać pizzy ze swojego jadłospisu, to jest na to sposób! Przy jej przygotowywaniu pamiętaj o kilku prostych zasadach. Po pierwsze, jeśli jesteś miłośnikiem grubego, puszystego ciasta, to zamień tradycyjną mąkę na mąkę pełnoziarnistą – to nie tylko sprawi, że pizza będzie mniej kaloryczna, ale także dostarczysz swojemu organizmowi duże ilości błonnika, witamin i składników mineralnych. Po drugie, wybierając składniki, kieruj się zasadą: im mniej, tym lepiej. Do dietetycznej pizzy polecamy takie dodatki jak: papryka, cebula, szpinak, pomidory czy brokuły. Przy tym należy pamiętać, że jeśli koniecznie chcemy posypać naszą pizzę serem, to zamiast kalorycznych serów żółtych (gouda lub parmezan) najlepiej wybrać mozzarellę zawierającą jedynie 224 kcal na 100 g. Ostatnią ważną rzeczą jest zrezygnowanie z dodatkowego sosu i ograniczenie się do skropienia pizzy oliwą z oliwek.