Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Pizza z jajkiem, szpinakiem i łososiem

Pizza z jajkiem, szpinakiem i łososiem
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pyszna, chrupiąca, wiosenna pizza z jajkiem, szpinakiem i łososiem z dodatkiem mąki żytniej pełnoziarnistej

Składniki

350 g mąka pszenna
150 g mąka żytnia pełnoziarnista
500 g szpinak świeży
4 szt. jajka
200 g łosoś wędzony
1 szt. duża cebula
ząbki czosnku
250 g ser mozzarella
1 łyżka oliwa z oliwek
1 łyżeczka sól
7 g drożdże suszone instant
300 ml ciepła woda
1 szczypta pieprz
1 szczypta sól

Opis wykonania

Drożdże i cukier wymieszaj z ciepłą wodą (nie gorącą!). Odstaw na 5 minut. Do obie mąki wymieszaj, dodaj łyżeczkę soli, wodę z drożdżami, 1 łyżkę oliwy. Wyrób gładkie i sprężyste ciasto - ręcznie lub przy pomocy miksera. Z ciasta zrób kulę, przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią i odstaw w ciepłe miejsce na około 60 minut, aby ciasto urosło. Na patelni zeszklij posiekaną cebulę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj umyty szpinak (zostawi kilka liści do dekoracji), dopraw solą i pieprzem. Smaż na małym ogniu, aż szpinak zwiędnie i odparuje z niego woda. Przełóż na sito, aby odsączyć z niego resztę wody. Mozzarellę i łososia porwij na mniejsze kawałki.Wyrośnięte ciasto podziel na dwie lub cztery części (w zależności jak duże pizze chcesz mieć).Na blacie posypanym odrobiną mąki rozwałkuj na cienkie spody. Przełóż je na blachę wysmarowaną oliwą. Na przygotowanych blatach rozłóż mozzarelę, następnie odsączony szpinak oraz łososia. Na wierzch wbij delikatnie jajko. Piecz w piekarniku nagrzanym do 210 stopni przez 10-12 minut, aż jajko się zetnie. Udekoruj liśćmi szpinaku.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Jajka rozbeltalam, jak na jajecznicę. Super przepis.
zielone_obloczki
Oryginalna pizza