Jaglana pizza z patelni z sosem szpinakowym

3 porcje
40 min
Łatwe
Składniki
Jaglana pizza z patelni z sosem szpinakowym
Jaglana pizza z patelni z sosem szpinakowym
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Kaszę jaglaną prażymy – powinna być szklista ale nie brązowa. Uprażoną i ostudzoną kaszę mielimy w malakserze lub młynku do kawy na mąkę. Tak przygotowaną mąkę mieszamy z szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodajemy wodę oraz oliwę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Szpinak myjemy i blendujemy z dodatkiem czosnku oraz oliwy. Mięso wyrabiamy z dodatkiem przypraw formujemy kotleciki a la kofty i opiekamy na patelni grillowej. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach, paprykę kroimy w słupki, oliwki kroimy w plasterki. Ciasto porcjujemy na ok 3 części, każdą rozwałkowujemy w koło o grubości ok 1 cm. Rozgrzewamy patelnię skropioną oliwą, układamy na niej ciasto a następnie rozprowadzamy sos szpinakowy, posypujemy serem żółtym i układamy dodatki. Pieczemy ok 4 minut przyciskając brzegi do ścianek patelni.
Komentarze