Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Jaglana pizza z patelni z sosem szpinakowym

Jaglana pizza z patelni z sosem szpinakowym
Ilośc porcji

3 porcje

Czas wykonywania

40 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Domowa, lekka i smaczna, a przede wszystkim zdrowsza wersja tradycyjnej pizzy - idealna zarówno na kolację jak i lunch. Kasza jaglana tylko podkreśla jej wyjątkowy smak. Kuchnia włoska kojarzona jest przede wszystkim z pizzą, a tym razem... pizza w greckim stylu!

Składniki

1,5 szklanka kasza jaglana
0,5 szklanka letnia woda
0,5 łyżeczka proszek do pieczenia
2 łyżka oliwa
1 szczypta sól
150 g szpinak
2 szt. ząbki czosnku
1 łyżka oliwa
200 g drobiowe mięso mielone
0,5 łyżeczka mielony czosnek
0,5 łyżeczka mielony imbir
0,5 g mielona ostra papryka
0,5 łyżeczka mielona słodka papryka
0,5 łyżeczka mielone ziarna kolendry
50 g ser żółty
100 g ser feta
0,5 szt. czerwona papryka
12 szt. oliwki zielone bez pestek

Opis wykonania

Kaszę jaglaną prażymy – powinna być szklista ale nie brązowa. Uprażoną i ostudzoną kaszę mielimy w malakserze lub młynku do kawy na mąkę. Tak przygotowaną mąkę mieszamy z szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodajemy wodę oraz oliwę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Szpinak myjemy i blendujemy z dodatkiem czosnku oraz oliwy. Mięso wyrabiamy z dodatkiem przypraw formujemy kotleciki a la kofty i opiekamy na patelni grillowej. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach, paprykę kroimy w słupki, oliwki kroimy w plasterki. Ciasto porcjujemy na ok 3 części, każdą rozwałkowujemy w koło o grubości ok 1 cm. Rozgrzewamy patelnię skropioną oliwą, układamy na niej ciasto a następnie rozprowadzamy sos szpinakowy, posypujemy serem żółtym i układamy dodatki. Pieczemy ok 4 minut przyciskając brzegi do ścianek patelni.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych