Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Jaglana pizza z patelni z sosem szpinakowym

Opis wykonania

Domowa, lekka i smaczna, a przede wszystkim zdrowsza wersja tradycyjnej pizzy - idealna zarówno na kolację jak i lunch. Kasza jaglana tylko podkreśla jej wyjątkowy smak. Kuchnia włoska kojarzona jest przede wszystkim z pizzą, a tym razem... pizza w greckim stylu!

Kaszę jaglaną prażymy – powinna być szklista ale nie brązowa. Uprażoną i ostudzoną kaszę mielimy w malakserze lub młynku do kawy na mąkę. Tak przygotowaną mąkę mieszamy z szczyptą soli i proszkiem do pieczenia, dodajemy wodę oraz oliwę i wyrabiamy elastyczne ciasto. Szpinak myjemy i blendujemy z dodatkiem czosnku oraz oliwy. Mięso wyrabiamy z dodatkiem przypraw formujemy kotleciki a la kofty i opiekamy na patelni grillowej. Ser ścieramy na tarce na drobnych oczkach, paprykę kroimy w słupki, oliwki kroimy w plasterki. Ciasto porcjujemy na ok 3 części, każdą rozwałkowujemy w koło o grubości ok 1 cm. Rozgrzewamy patelnię skropioną oliwą, układamy na niej ciasto a następnie rozprowadzamy sos szpinakowy, posypujemy serem żółtym i układamy dodatki. Pieczemy ok 4 minut przyciskając brzegi do ścianek patelni.

Bosch do kuchni