


Zupa grzybowa, to - obok barszczu czerwonego - najpopularniejsza zupa serwowana na wigilijnym stole. Jak zrobić tradycyjną zupę grzybową? W Akademii Smaku prezentuję klasyczny przepis na niezwykle aromatyczną, świąteczną zupę.
Suszone grzyby przełóż do mniejszego garnka i zalej 500 ml zimnej wody.
Pozostaw do namoczenia na kilka godzin.
Grzyby gotuj (ok. 15 minut) w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem.
Makaron ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i odstaw.
W osobnym garnku zagotuj wywar z warzyw.
Dolej wywar grzybowy z grzybami, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj na płycie grzewczej przez ok. 30 minut.
Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zabiel śmietaną.
Zupę grzybową podawaj z makaronem.