Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Wigilijna zupa grzybowa

Opis wykonania

Zupa grzybowa, to - obok barszczu czerwonego - najpopularniejsza zupa serwowana na wigilijnym stole. Jak zrobić tradycyjną zupę grzybową? W Akademii Smaku prezentuję klasyczny przepis na niezwykle aromatyczną, świąteczną zupę.

Wigilijna zupa grzybowa - krok 1

Suszone grzyby przełóż do mniejszego garnka i zalej 500 ml zimnej wody.

Pozostaw do namoczenia na kilka godzin.

Wigilijna zupa grzybowa - krok 2

Grzyby gotuj (ok. 15 minut) w wodzie, w której się moczyły pod przykryciem.

Makaron ugotuj według instrukcji zamieszczonej na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź i odstaw.

Wigilijna zupa grzybowa - krok 3

W osobnym garnku zagotuj wywar z warzyw.

Dolej wywar grzybowy z grzybami, dodaj liść laurowy i ziele angielskie. Gotuj przez ok. 30 minut.

Wigilijna zupa grzybowa - krok 4

Dopraw do smaku solą i pieprzem oraz zabiel śmietaną.

Zupę grzybową podawaj z makaronem.