Kurkowa z ziemniakami
4 porcje
Średnie
Zupa kurkowa z ziemniakami to letnia sezonowa zupa.
Składniki
1 łyżka masło
1/2 łyżka oliwa
1 szt. cebula
250 g kurki
1 łyżka maka kukurydziana
4 szt. ziemniaki
1 l rosoół lub bulion drobiowy lub warzywny
1/2 szklanka sok marchwiowy
1/4 szklanka śmietanka
1 łyżka natka pietruszki siekana
Kurkowa z ziemniakami
Kurkowa z ziemniakami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę umyć i pokroić w plasterki. W rondelku rozgrzać oliwę i masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać posiekane kurki, oprószyć kukurydzianą mąką, chwilkę prażyć Wlać gorący rosół, dodać pokrojone ziemniaki, pokrojoną marchewkę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok 15 minut aż ziemniaki i marchewka zmiękną. Wlać sok marchwiowy, śmietankę i doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia. Zupę rozlać do miseczek i posypać świeżą posiekaną natką pietruszki i obłożyć grzankami.
Komentarze