Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Zupa kurkowa z ziemniakami to letnia sezonowa zupa.

Składniki

1 łyżka masło
1/2 łyżka oliwa
1 szt. cebula
250 g kurki
1 łyżka maka kukurydziana
4 szt. ziemniaki
1 l rosoół lub bulion drobiowy lub warzywny
1/2 szklanka sok marchwiowy
1/4 szklanka śmietanka
1 łyżka natka pietruszki siekana

Opis wykonania

Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę. Marchewkę umyć i pokroić w plasterki. W rondelku rozgrzać oliwę i masło, dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić. Dodać posiekane kurki, oprószyć kukurydzianą mąką, chwilkę prażyć Wlać gorący rosół, dodać pokrojone ziemniaki, pokrojoną marchewkę i zagotować. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować ok 15 minut aż ziemniaki i marchewka zmiękną. Wlać sok marchwiowy, śmietankę i doprawić solą i pieprzem, doprowadzić do wrzenia. Zupę rozlać do miseczek i posypać świeżą posiekaną natką pietruszki i obłożyć grzankami.
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych