Krem z brązowych pieczarek
4 porcje
45 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Krem z brązowych pieczarek
Składniki
500 g brązowych pieczarek
1 l bulionu warzywnego
średnie ziemniaki
duża marchew
pietruszka
mała cebula
50 ml słodkiej śmietanki
2 łyżka oliwy z oliwek
majeranek
pieprz czarny i sól
Krem z brązowych pieczarek
Krem z brązowych pieczarek
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Cebulę i pieczarki kroimy w kostkę. Pozostałe warzywa obieramy i kroimy w większą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę i pieczarki. Podsmażamy do momentu, aż cebula zmięknie. Następnie dodajemy wszystkie warzywa, mieszamy i doprawiamy całość otartym majerankiem.
Zalewamy bulionem i gotujemy pod przykryciem do momentu, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Zupę zestawiamy z ognia, dodajemy śmietankę i doprawiamy do smaku przyprawami. Zupę blendujemy do uzyskania konsystencji gładkiego kremu. Przed podaniem posypujemy świeżo posiekaną natką pietruszki. Zupę podajemy z grzankami lub świeżą bagietką.
Komentarze