Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Błędy w aranżacji kuchni

Błędy w aranżacji kuchni
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

Realizacja wymarzonego projektu kuchni może zakończyć się porażką, jeśli zawczasu nie dopilnujemy kilku szczegółów. Różne detale mają później ogromny wpływ na użytkowanie pomieszczenia i komfort pracy. O czym trzeba pamiętać podczas aranżowania kuchni? Jakich błędów możemy uniknąć?

Pomiary i wymiary kuchni

Nieprecyzyjnie wykonany pomiar kuchni jest źródłem wielu późniejszych błędów. Łatwo potem o kolejne problemy. Błędny wymiar blatów kuchennych powoduje, że zaczyna brakować miejsca na sprzęty AGD, a przygotowanie posiłków staje się po prostu niewygodne. W takiej sytuacji rośnie frustracja domowników, narasta poczucie ciasnoty. Kuchnia przestaje spełniać swoją funkcję – jest niepraktyczna.

Poprawny pomiar wnętrza ma też wpływ na szafki wiszące. Zawieszone za nisko będą przeszkadzać w codziennych czynnościach. Z drugiej strony uchwyty umieszczone za wysoko będą przeszkodą w korzystaniu z szafek. Trzeba również pamiętać o tym, aby nie zablokować kratki wentylacyjnej rzędem szafek. Aby zapewnić dostęp świeżego powietrza i odprowadzanie zużytego, zainwestuj w niższą lub bezfrontową zabudowę. Świetnym rozwiązaniem będzie też wybór frontów perforowanych.

Sprawdź, jak urządzić przytulną kuchnię marzeń!

Nie wiesz, jakie wymiary powinna mieć kuchnia idealna? Poznaj najważniejsze z nich i gotuj z przyjemnością.

  • Blat kuchenny – wymiary

Zbyt niski wymusi nieprawidłową postawę ciała, co skutkuje bólem pleców. Idealny dla osób średniego wzrostu blat zamontuj na wysokości 90 cm od podłogi. Jego głębokość powinna wynosić 60-70 cm. Nie zapomnij o blacie obok piekarnika i w pobliżu lodówki. W ten sposób swobodnie odstawisz zakupione produkty i gorące potrawy z piekarnika (zadbaj o materiał odporny na wysokie temperatury). Zachowaj również odpowiednią odległość blatu od szafek wiszących – minimum 50 cm.

  • Lodówka

Ten rodzaj sprzętu musi otwierać się w taki sposób, aby wyłożenie jedzenia na blat przebiegało bez przeszkód. Wstawiasz do kuchni lodówkę side-by-side? Zwróć uwagę na pozostawienie przerw po bokach i u góry sprzętu. To konieczne, by szuflady mogły zostać wyciągnięte na całą długość, a drzwi otworzyć się na pełną szerokość (są nieco grubsze niż ma to miejsce w tradycyjnych modelach).

  • Kuchenka

Nie dosuwaj jej do ściany czy wysokiej szafki. Zostaw 30 cm po obu stronach, aby wygodnie się na niej gotowało. W ten sposób zyskasz też miejsce na odłożenie chochelki, pieprzniczki lub garnka z gorącą zupą. Z kolei odległość pomiędzy zlewozmywakiem a płytą grzewczą powinna wynieść 80-120 cm.

Ciągi komunikacyjne to ważna rzecz, szczególnie w kuchni, w której przebywa naraz kilka osób, wykonujących różne czynności. W jaki sposób swobodnie mijać się przy gotowaniu, myciu naczyń, chowaniu produktów do lodówki? Jak zachować wolną przestrzeń w kuchni? Możesz kierować się następującymi wskazówkami:

  • zostaw minimum 120 cm przed piekarnikiem i zmywarką, dzięki czemu swobodnie je otworzysz;

  • zachowaj 110 cm przed szafkami i szufladami;

  • zaplanuj 140 cm odstępu w kuchni, w której blaty znajdują się naprzeciwko siebie.

Rozplanowanie sprzętów AGD

Odpowiednie rozplanowanie instalacji sprzętów AGD zwiększy komfort pracy w kuchni, a co najważniejsze – zapewni bezpieczeństwo. Warto kierować się tzw. zasadą trójkąta roboczego w kuchni. Według tej reguły odległości pomiędzy sprzętami powinny wynosić:

  • zlewozmywak-lodówka: 120-210 cm;

  • lodówka-kuchenka: 120-270 cm;

  • kuchenka-zlewozmywak: 120-210 cm,

a długość wszystkich boków figury to 4-6,5 m.

Błędy w aranżacji kuchni - zdjęcie 1

Zapominanie o trójkącie roboczym jest dużym błędem. Dlaczego?

  1. Przenoszenie gorącego naczynia nad podłogą w momencie, w którym płyta grzewcza i blat są po przeciwnych stronach kuchni lub w dużej odległości od siebie jest niewygodne i ryzykowne.

  2. Płyta grzewcza nie może znaleźć się w bezpośrednim sąsiedztwie zlewu – wtedy szybkie zdjęcie garnka z kuchenki będzie niemożliwie, a mycie naczyń w pobliżu buchającego gorąca to duże ryzyko.

  3. Twój zlew i zmywarkę dzieli zbyt duża odległość, większa od tzw. „kroku koszykarskiego”? To błąd, ponieważ nie powinniśmy chodzić po całej kuchni z brudnymi naczyniami, trudniej też wtedy poprowadzić instalację wodno-kanalizacyjną.

Przeczytaj: Co warto ukryć, a co pokazać w kuchni?

Często brak planu na urządzenia AGD może dodatkowo wpłynąć na niepoprawne rozmieszczenie kuchennych gniazdek. Jeśli nie chcesz bawić się z przedłużaczami, przemyśl ich:

  • lokalizację – jeśli będą tuż za sprzętami, trudniej będzie do nich dotrzeć w razie awarii. Wyznacznikiem jest tutaj głębokość AGD – np. gniazdo prądowe w przypadku piekarnika umieść w szafce obok. Kilka gniazdek na wysokości blatów (np. do często używanego ekspresu) będą strzałem w dziesiątkę. Warto też wyposażyć kuchnię w gniazdka do urządzeń, które włączamy sporadycznie – zamontuj je pod szafkami wiszącymi;

  • liczbę – pomyśl, ile urządzeń potrzebuje dojścia do prądu. O ile zazwyczaj liczymy większe sprzęty (zmywarka, piekarnik, okap, lodówka, płyta), to często zapominamy o mniejszych, które stoją na blacie, np. o czajniku czy ekspresie. Na ścianie o długości 1,5 m zamontuj przynajmniej jedno gniazdko podwójne.

Dobór oświetlenia

Nawet idealne projekty kuchni, jeśli nie mają dobrze dobranego oświetlenia, nie zachwycą gości i domowników swoim pięknem. Poza aspektem wizualnym, dobrze oświetlona kuchnia jest gwarancją ergonomicznej i bezpiecznej pracy.

Zapoznaj się z artykułem: Oświetlenie kuchni - zasady projektowania światła w kuchni

Podczas planowania oświetlenia w kuchni często zapominamy o tworzeniu warstw ze światła. Koncentrujemy się wyłącznie na oświetleniu górnym, pomijając lampy punktowe (zadaniowe), doświetlające poszczególne strefy. A to właśnie dzięki nim precyzyjnie pokroimy warzywa, przygotujemy skomplikowany deser czy oczyścimy kubki z nawet najmniejszych zabrudzeń. Z drugiej strony problemem może stać się również brak oświetlenia nastrojowego, które gra dużą rolę w przypadku kuchni otwartej na salon.

Poważnym błędem w dziedzinie oświetlenia kuchennego jest także niewykorzystywanie światła naturalnego. Światło słoneczne nadaje się najbardziej do doświetlenia ciągu roboczego.

Błędy w aranżacji kuchni - zdjęcie 2

Ponadczasowa klasyka zamiast podążanie za trendami

Nieustanne podążanie za trendami łatwo prowadzi do misz-maszu w wystroju kuchni. Bywa też tak, że rezygnujemy z funkcjonalności na rzecz efektu wizualnego, a przecież kuchnia jest pomieszczeniem użytkowym. Błędem będzie np. montaż laminowanego panelu wnękowego za płytą gazową, co grozi pożarem. Rozwiązanie? Postaw na stałe elementy aranżacji kuchni, które będą utrzymane w neutralnym stylu. Ewentualna zmiana akcesoriów, koloru ścian i frontów będzie w przyszłości łatwiejsza i nie wpędzi Cię w wysokie koszty generalnej metamorfozy.

Mamy nadzieję, że stworzona przez nas lista okaże się pomocna w zaaranżowaniu praktycznej, bezpiecznej i intuicyjnej kuchni. Odpowiednio wymierzona, wyposażona w potrzebne sprzęty AGD i oświetlona kuchnia ma szansę stać się stylowym i ulubionym miejscem w domu.