Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Chcesz wprowadzić więcej warzyw do swojej diety? A może ograniczyć węglowodany? Warzywne spaghetti z cukinii i innych warzyw to prawdziwy hit tego sezonu. Wypróbuj ten doskonały przepis na spaghetti z cukinii i marchewki z fetą i aromatycznym sosem!

Składniki

2 szt. cukinia
2 szt. marchew
1 szt. pomidory w puszce
2 szt. czosnek ząbek
1 szt. cebula
1 garść oliwki
1 garść kapary
2 łyżka oliwa
50 g ser typu feta
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
1 szczypta zioła prowansalskie
1 łyżka bazylia świeża
1 łyżka ser parmezan

Opis wykonania

Jak zrobić spaghetti z cukinii i marchewki? Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:

Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Czosnek i cebulę podsmażaj na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek do zeszklenia, następnie dodaj pomidory i dopraw ziołami, solą i pieprzem.

Sos do spaghetti z cukinii duś na małym ogniu bez przykrycia aż zgęstnieje. W międzyczasie cukinie i marchewki obierz. Specjalną obieraczką (tzw. metoda Julienne) przygotuj z nich cienkie nitki warzywnego spaghetti. Gdy sos będzie już prawie gotowy dorzuć do niego cukinię i marchew i gotuj jeszcze chwilę, aż lekko zmiękną.

Sprawdź również: Warzywne makarony – jak zrobić?

Warzywne spaghetti z cukinii wyłóż na talerze. Podawaj z pokruszoną fetą, kaparami, oliwkami i parmezanem. Dodatkowo możesz dodać liście świeżej bazylii. Takie spaghetti z cukinii to doskonały pomysł na lekki obiad lub zdrową kolację, która zasmakuje każdemu.

Smacznego!

Czytaj także: Cukinia – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Oryginalna propozycja pasty😉zdrowo, świeżo, wiosennie.Takie kalorie się zjada bez wyrzutów sumienia.