Spaghetti z cukinii i marchewki
4 porcje
30 min
Średnie
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Spaghetti z cukinii i marchewki
Spaghetti z cukinii i marchewki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Jak zrobić spaghetti z cukinii i marchewki? Postępuj zgodnie z poniższymi wskazówkami:
Cebulę posiekaj w drobną kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Czosnek i cebulę podsmażaj na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek do zeszklenia, następnie dodaj pomidory i dopraw ziołami, solą i pieprzem.
Sos do spaghetti z cukinii duś na małym ogniu bez przykrycia aż zgęstnieje. W międzyczasie cukinie i marchewki obierz. Specjalną obieraczką (tzw. metoda Julienne) przygotuj z nich cienkie nitki warzywnego spaghetti. Gdy sos będzie już prawie gotowy dorzuć do niego cukinię i marchew i gotuj jeszcze chwilę, aż lekko zmiękną.
Sprawdź również: Warzywne makarony – jak zrobić?
Warzywne spaghetti z cukinii wyłóż na talerze. Podawaj z pokruszoną fetą, kaparami, oliwkami i parmezanem. Dodatkowo możesz dodać liście świeżej bazylii. Takie spaghetti z cukinii to doskonały pomysł na lekki obiad lub zdrową kolację, która zasmakuje każdemu.
Smacznego!
Czytaj także: Cukinia – wartości odżywcze i właściwości prozdrowotne
Komentarze