Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
6 porcje
60 min
Łatwe
Składniki
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
By wykonać zapiekaną cukinię z mięsem mielonym, potrzebujemy szeregu składników, z których część powinna prezentować odpowiedni poziom świeżości. Pamiętaj o tym, robiąc zakupy.
Cukinię myjemy i przekrajamy wzdłuż na pół, wykrajając środek. Równolegle rozgrzewamy olej na patelni, na którym zarumieniamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażone pieczarki przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy pokrojonego w kostkę obranego pomidora oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.
Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Gdy mięso będzie usmażone – dodajemy pieczarki, środek z cukinii i połowę startego sera żółtego. Wydrążone cukinie przyprószamy pieprzem i solą. Dodajemy farsz, posypujemy resztką sera i zapiekamy 50 minut w 180 stopniach.
Gotową, gorącą cukinię układamy ostrożnie na odpowiednio dużych talerzach i posypujemy do smaku natką pietruszki. Można również polać ją nieco ketchupem lub sosem czosnkowym.
Komentarze