Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Cukinia to jedno z bardziej uniwersalnych warzyw, które możemy wykorzystać w naszej kuchni. Pyszna, zdrowa i tania – może być podawana jako dodatek lub główny składnik potrawy. Jednym z najpopularniejszych i bardziej efektownych dań jest cukinia faszerowana mięsem mielonym – sprawdź jak ją przygotować!

Składniki

3 szt. cukinia
50 dkg mięso mielone wołowe
30 dkg pieczarki
1 szt. cebula
3 ząbki czosnek
1 szt. pomidor
20 dkg ser żółty
szczypta sól
szczypta pieprz
2 łyżka przyprawa do mięsa mielonego
szczypta zioła prowansalskie
szczypta oregano
2 łyżka olej
do posypania natka pietruszki

Opis wykonania

By wykonać zapiekaną cukinię z mięsem mielonym, potrzebujemy szeregu składników, z których część powinna prezentować odpowiedni poziom świeżości. Pamiętaj o tym, robiąc zakupy.

Cukinię myjemy i przekrajamy wzdłuż na pół, wykrajając środek. Równolegle rozgrzewamy olej na patelni, na którym zarumieniamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażone pieczarki przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy pokrojonego w kostkę obranego pomidora oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Zobacz: płyty grzewcze.

Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Gdy mięso będzie usmażone – dodajemy pieczarki, środek z cukinii i połowę startego sera żółtego. Wydrążone cukinie przyprószamy pieprzem i solą. Dodajemy farsz, posypujemy resztką sera i zapiekamy 50 minut w 180 stopniach.

Zobacz: piekarniki.

Gotową, gorącą cukinię układamy ostrożnie na odpowiednio dużych talerzach i posypujemy do smaku natką pietruszki. Można również polać ją nieco ketchupem lub sosem czosnkowym.

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych