Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Opis wykonania

Idealna na obiadek.

1. Cukinię myjemy, kroimy na pół i wydrążamy środek (zostawiamy pójdzie do farszu). Na patelnię wlewamy olej, jak będzie gorący dajemy pokrojoną cebulę , chwilę mieszamy, następnie dodajemy pokrojone pieczarki i chwilę smażymy. Pieczarki przekładamy do miseczki i na tej samej patelni podsmażamy pokrojonego na drobne kawałki pomidora z czosnkiem , następnie dodajemy mięso mielone wołowe i doprawiamy do smaku pieprzem, solą, ziołami prowansalskimi i oregano. Do mięsa dodajemy pieczarki , wydrążone środki z cukinii pokrojone na drobne kawałki i trochę startego żółtego sera, wszystko razem mieszamy.

2. Wydrążone cukinie oprószamy pieprzem i solą i nakładamy farsz. Naczynie do zapiekania smarujemy tłuszczem i układamy w nim cukinie. Cukinie zapiekamy około 50 minut w temp. 180 i posypujemy pozostałym żółtym serem. Zapiekamy jeszcze około 15 minut Cukinię układamy na talerzach, posypujemy natką pietruszki, można również polać ketchupem.