Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami
Ilośc porcji

6 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Łatwe


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Cukinia to jedno z bardziej uniwersalnych warzyw, które możemy wykorzystać w naszej kuchni. Pyszna, zdrowa i tania – może być podawana jako dodatek lub główny składnik potrawy. Jednym z najpopularniejszych i bardziej efektownych dań jest cukinia faszerowana mięsem mielonym – sprawdź jak ją przygotować!

Składniki

3 szt. cukinia
50 dkg mięso mielone wołowe
30 dkg pieczarki
1 szt. cebula
3 ząbki czosnek
1 szt. pomidor
20 dkg ser żółty
szczypta sól
szczypta pieprz
2 łyżka przyprawa do mięsa mielonego
szczypta zioła prowansalskie
szczypta oregano
2 łyżka olej
do posypania natka pietruszki

Opis wykonania

By wykonać zapiekaną cukinię z mięsem mielonym, potrzebujemy szeregu składników, z których część powinna prezentować odpowiedni poziom świeżości. Pamiętaj o tym, robiąc zakupy.

Cukinię myjemy i przekrajamy wzdłuż na pół, wykrajając środek. Równolegle rozgrzewamy olej na patelni, na którym zarumieniamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażone pieczarki przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy pokrojonego w kostkę obranego pomidora oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

Zobacz: płyty grzewcze.

Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Gdy mięso będzie usmażone – dodajemy pieczarki, środek z cukinii i połowę startego sera żółtego. Wydrążone cukinie przyprószamy pieprzem i solą. Dodajemy farsz, posypujemy resztką sera i zapiekamy 50 minut w 180 stopniach.

Zobacz: piekarniki.

Gotową, gorącą cukinię układamy ostrożnie na odpowiednio dużych talerzach i posypujemy do smaku natką pietruszki. Można również polać ją nieco ketchupem lub sosem czosnkowym.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych