Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami

Opis wykonania

Cukinia to jedno z bardziej uniwersalnych warzyw, które możemy wykorzystać w naszej kuchni. Pyszna, zdrowa i tania – może być podawana jako dodatek lub główny składnik potrawy. Jednym z najpopularniejszych i bardziej efektownych dań jest cukinia faszerowana mięsem mielonym – sprawdź jak ją przygotować!

  1. By wykonać zapiekaną cukinię z mięsem mielonym, potrzebujemy szeregu składników, z których część powinna prezentować odpowiedni poziom świeżości. Pamiętaj o tym, robiąc zakupy.

  2. Cukinię myjemy i przekrajamy wzdłuż na pół, wykrajając środek. Równolegle rozgrzewamy olej na patelni, na którym zarumieniamy cebulę pokrojoną w kostkę. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki. Podsmażone pieczarki przekładamy do miski. Na tej samej patelni smażymy pokrojonego w kostkę obranego pomidora oraz czosnek przeciśnięty przez praskę.

    Zobacz: płyty grzewcze.

  3. Dodajemy mięso mielone i przyprawiamy wszystkimi przyprawami. Gdy mięso będzie usmażone – dodajemy pieczarki, środek z cukinii i połowę startego sera żółtego. Wydrążone cukinie przyprószamy pieprzem i solą. Dodajemy farsz, posypujemy resztką sera i zapiekamy 50 minut w 180 stopniach.

    Zobacz: piekarniki.

  4. Gotową, gorącą cukinię układamy ostrożnie na odpowiednio dużych talerzach i posypujemy do smaku natką pietruszki. Można również polać ją nieco ketchupem lub sosem czosnkowym.

Bosch do kuchni