Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Idealne jajko w koszulce

Idealne jajko w koszulce
Kalendarz Drukuj Kalendarz Udostępnij

W garnku zagotowujemy wodę. Z przezroczystej folii spożywczej odcinamy po kawałku i smarujemy go na środku odrobiną oleju lub oliwy z oliwek. Tak przygotowaną folię nakładamy na szklankę lub miseczkę (żeby posmarowana część była w środku szklanki). Na folię wbijamy jajko, solimy je i pieprzymi, po czym łączymy rogi folii, tworząc sakiewkę. Sakiewki wkładamy w gotującej się wody i gotujemy od 4 - 7 minut w zależności od tego jak bardzo płynne żółtko lubimy. (UWAGA! Jak ktoś gotuje na kuchence indukcyjnej, 5 minut wystarczy, żeby żółtko było lekko płynne, więc jak ktoś lubi miękkie jajko, można wyjąć już po 3 minutach.)