Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Aksamitny sos cebulowy

Opis wykonania

Cebula odgrywa w kuchni ważną rolę, jej smak dopełnia niejedno danie. Możliwości i techniki jej przyrządzenia można liczyć w dziesiątkach. Zdecydowanie, królowa cebula pokazuje swoje cudowne oblicze w aksamitnym sosie cebulowym.

baner reklamowy maszynki do mielenia
Aksamitny sos cebulowy - krok 1

Obraną cebulę kroimy w kostkę (nie musi być bardzo drobna).

Do rozgrzanego garnka dodajemy masło i cebulę, smażymy do zarumienienia. Dodajemy mąkę, mieszamy i chwilę razem przesmażamy.

Dolewamy bulion i ocet, całość dobrze mieszamy, zmniejszamy ogień. 

Aksamitny sos cebulowy - krok 2

Na suchej patelni karmelizujemy cukier:  podgrzewamy do do momentu, aż się całkowicie roztopi i zmieni kolor na brązowy. Dodajemy go do cebuli, mieszamy, chwilę razem gotujemy dla odparowania wody i zwiększenia gęstości.

Po lekkim przestudzeniu blendujemy całość na jednolity aksamitny sos. 

Aksamitny sos cebulowy - krok 3

Gotowy sos przekładamy so miseczki i serwujemy np. do pieczonego mięsa.