Aksamitny sos cebulowy
1 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Aksamitny sos cebulowy
Aksamitny sos cebulowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Obraną cebulę kroimy w kostkę (nie musi być bardzo drobna).
Do rozgrzanego na płycie garnka dodajemy masło i cebulę, smażymy do zarumienienia. Dodajemy mąkę, mieszamy i chwilę razem przesmażamy.
Dolewamy bulion i ocet, całość dobrze mieszamy, zmniejszamy ogień.
Na suchej patelni karmelizujemy cukier: podgrzewamy do do momentu, aż się całkowicie roztopi i zmieni kolor na brązowy. Dodajemy go do cebuli, mieszamy, chwilę razem gotujemy dla odparowania wody i zwiększenia gęstości.
Po lekkim przestudzeniu blendujemy całość na jednolity aksamitny sos.
Porada
Blender kielichowy VitaBoost marki Bosch, dzięki nożowi z 6 ostrzami i prędkości 30 tys. obrotów na minutę, poradzi sobie z każdym rodzajem owoców i warzyw.
Gotowy sos przekładamy so miseczki i serwujemy np. do pieczonego mięsa.
Komentarze