Aksamitny sos cebulowy
![Aksamitny sos cebulowy](https://akademiasmaku.pl/storage/7847/conversions/aksamitny-sos-cebulowy-5031-single.webp)
1 porcje
30 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Aksamitny sos cebulowy
Aksamitny sos cebulowy
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![1](https://akademiasmaku.pl/storage/10069/conversions/r2tP7K84Ou2NFR-thumb.webp)
Obraną cebulę kroimy w kostkę (nie musi być bardzo drobna).
Do rozgrzanego na płycie garnka dodajemy masło i cebulę, smażymy do zarumienienia. Dodajemy mąkę, mieszamy i chwilę razem przesmażamy.
Dolewamy bulion i ocet, całość dobrze mieszamy, zmniejszamy ogień.
![2](https://akademiasmaku.pl/storage/10070/conversions/mAGvaZlSMk5EfV-thumb.webp)
Na suchej patelni karmelizujemy cukier: podgrzewamy do do momentu, aż się całkowicie roztopi i zmieni kolor na brązowy. Dodajemy go do cebuli, mieszamy, chwilę razem gotujemy dla odparowania wody i zwiększenia gęstości.
Po lekkim przestudzeniu blendujemy całość na jednolity aksamitny sos.
Porada
Blender kielichowy VitaBoost marki Bosch, dzięki nożowi z 6 ostrzami i prędkości 30 tys. obrotów na minutę, poradzi sobie z każdym rodzajem owoców i warzyw.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![3](https://akademiasmaku.pl/storage/10071/conversions/FhzvGNTn6PxlUv-thumb.webp)
Gotowy sos przekładamy so miseczki i serwujemy np. do pieczonego mięsa.
Komentarze