Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

1 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Cebula odgrywa w kuchni ważną rolę, jej smak dopełnia niejedno danie. Możliwości i techniki jej przyrządzenia można liczyć w dziesiątkach. Zdecydowanie, królowa cebula pokazuje swoje cudowne oblicze w aksamitnym sosie cebulowym.

Składniki

4–5 średnich cebul
1,5 szklanki bulionu warzywnego (może być też inny)
4 łyżki masła
2 łyżki octu winnego
4 łyżki cukru
2 łyżki mąki pszennej

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
1068 kcal
Tłuszcz
72.3 g
Węglowodany
93 g
Błonnik
12 g
Białko
9.1 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Obraną cebulę kroimy w kostkę (nie musi być bardzo drobna).

Do rozgrzanego na płycie garnka dodajemy masło i cebulę, smażymy do zarumienienia. Dodajemy mąkę, mieszamy i chwilę razem przesmażamy.

Dolewamy bulion i ocet, całość dobrze mieszamy, zmniejszamy ogień. 

Na suchej patelni karmelizujemy cukier:  podgrzewamy do do momentu, aż się całkowicie roztopi i zmieni kolor na brązowy. Dodajemy go do cebuli, mieszamy, chwilę razem gotujemy dla odparowania wody i zwiększenia gęstości.

Po lekkim przestudzeniu blendujemy całość na jednolity aksamitny sos. 

Porada

Blender kielichowy VitaBoost marki Bosch, dzięki nożowi z 6 ostrzami i prędkości 30 tys. obrotów na minutę, poradzi sobie z każdym rodzajem owoców i warzyw.

Bosh Logo
Bosh

Gotowy sos przekładamy so miseczki i serwujemy np. do pieczonego mięsa.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych