Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

30 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Anielskie bułeczki to propozycja na śniadanie dla tych, którzy czasem lubią zjeść coś słodkiego, jednak nie musi być to niezdrowe.

Składniki

25 g Drożdże
350 g Mąka pszenna typu 450
150 g Mleko 3,2 %
1 szt. Cukier wanilinowy opakowanie
100 g Cukier
1 szczypta sól
4 szt. żółtka jaj
1 szt. Jaja
50 g Masło extra

Opis wykonania

Mleko podgrzewamy w granku do około 40 stopni C, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy dłonią rozcierając drożdże. Czekamy aż rozczyn urośnie. W międzyczasie rozpuszczamy masło i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dodajemy rozczyn z drożdży i łączymy. Po jednym dodajemy żółtka jaj i na końcu wlewamy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż do momenty, gdy będzie jednolite i miękkie, ale odrywające się od ręki. W miarę potrzeby dosypujemy mąki (gdy jest za rzadkie). Formujemy 9 równych kuleczek (bułeczek) i układamy na blaszcze wyłożonej papierem. Wstawiamy do nagrzanego do 50 stopni piekarnika (termoobieg) lub 60 stopni zwykły i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podwoją swoją objętość smarujemy każdą z nich rozmąconym jajem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni (termoobieg) lub 200 stopni zwykły piec przez około 12-14 minut. Po ostudzeniu podajemy z konfiturą malinową, śliwokową lub truskawkową, miodem lub świeżym masłem. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Anna U.
Idealna opcja na słodkie śniadania.
MiszelPiszel
Przepis wydaje się prosty i szybki, wart wypróbowania.
Toporkiewicz
pięknie wyrastają i smakują jeszcze lepiej, idealne do śniadaniówki
Aleksandra J
Z konfiturą śliwkową smakują pysznie 😊