Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Anielskie bułeczki

Opis wykonania

Anielskie bułeczki to propozycja na śniadanie dla tych, którzy czasem lubią zjeść coś słodkiego, jednak nie musi być to niezdrowe.

Mleko podgrzewamy w granku do około 40 stopni C, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy dłonią rozcierając drożdże. Czekamy aż rozczyn urośnie. W międzyczasie rozpuszczamy masło i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dodajemy rozczyn z drożdży i łączymy. Po jednym dodajemy żółtka jaj i na końcu wlewamy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż do momenty, gdy będzie jednolite i miękkie, ale odrywające się od ręki. W miarę potrzeby dosypujemy mąki (gdy jest za rzadkie). Formujemy 9 równych kuleczek (bułeczek) i układamy na blaszcze wyłożonej papierem. Wstawiamy do nagrzanego do 50 stopni piekarnika (termoobieg) lub 60 stopni zwykły i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podwoją swoją objętość smarujemy każdą z nich rozmąconym jajem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni (termoobieg) lub 200 stopni zwykły piec przez około 12-14 minut. Po ostudzeniu podajemy z konfiturą malinową, śliwokową lub truskawkową, miodem lub świeżym masłem. Smacznego!