Anielskie bułeczki
9 porcje
30 min
Łatwe
Składniki
Anielskie bułeczki
Anielskie bułeczki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mleko podgrzewamy w granku do około 40 stopni C, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy dłonią rozcierając drożdże. Czekamy aż rozczyn urośnie. W międzyczasie rozpuszczamy masło i studzimy. Do miski przesiewamy mąkę, wsypujemy cukier wanilinowy i szczyptę soli. Dodajemy rozczyn z drożdży i łączymy. Po jednym dodajemy żółtka jaj i na końcu wlewamy rozpuszczone masło. Wyrabiamy ciasto aż do momenty, gdy będzie jednolite i miękkie, ale odrywające się od ręki. W miarę potrzeby dosypujemy mąki (gdy jest za rzadkie). Formujemy 9 równych kuleczek (bułeczek) i układamy na blaszcze wyłożonej papierem. Wstawiamy do nagrzanego do 50 stopni piekarnika (termoobieg) lub 60 stopni zwykły i pozostawiamy do wyrośnięcia. Gdy bułeczki podwoją swoją objętość smarujemy każdą z nich rozmąconym jajem. Pieczemy w temperaturze 190 stopni (termoobieg) lub 200 stopni zwykły piec przez około 12-14 minut. Po ostudzeniu podajemy z konfiturą malinową, śliwokową lub truskawkową, miodem lub świeżym masłem. Smacznego!
Komentarze