Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nietypowa i niezwykle smaczna propozycja na grilla.

Składniki

1/2 kg mięsa z indyka
1 bakłażan
1 papryka
1 kiść pomidorków koktajlowych
1 kulka mozzarelli
2 łyżki serka kremowego
1 łyżka tartego parmezanu
1 łyżka oliwy
1 łyżka siemienia lnianego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka kuminu
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Grill to nie tylko kiełbasa i kawałek mięsa. To doskonały sposób na przyrządzenie smacznych i lekkich dań, które można efektownie podać na talerzu.

Opis przygotowania:

  1. Mięso zmiel w maszynce do mielenia. Następnie dodaj do niego serek, parmezan, oliwę, siemię, drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
  2. Bakłażana pokrój w około 1,5-2 cm plastry. Rozłóż je na desce i z obu stron posyp solą. Z mięsa formuj kotlety wielkością zbliżone do średnicy plastrów bakłażana.
  3. Plastry bakłażana opłucz i osusz. Mozarellę pokrój w cienkie plastry. Paprykę pokrój w krążki lub słupki.
  4. Mięso oraz plastry bakłażana grilluj na tacce przez około 5 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania na plastrach bakłażana ułóż mozzarellę, aby mogła się lekko rozpuścić.
  5. Na talerzu układaj burgera warstwami bakłażan-mięso-papryka-bakłażan. Całość możesz spiąć wykałaczką. Obok burgera ułóż kilka pomidorków koktajlowych. Możesz nabić je na wykałaczkę. 

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych