Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

20 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Nietypowa i niezwykle smaczna propozycja na grilla.

Składniki

1/2 kg mięsa z indyka
1 bakłażan
1 papryka
1 kiść pomidorków koktajlowych
1 kulka mozzarelli
2 łyżki serka kremowego
1 łyżka tartego parmezanu
1 łyżka oliwy
1 łyżka siemienia lnianego
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki wędzonej
1 łyżeczka kuminu
Sól i pieprz do smaku

Opis wykonania

Grill to nie tylko kiełbasa i kawałek mięsa. To doskonały sposób na przyrządzenie smacznych i lekkich dań, które można efektownie podać na talerzu.

Opis przygotowania:

  1. Mięso zmiel w maszynce do mielenia. Następnie dodaj do niego serek, parmezan, oliwę, siemię, drobno posiekany czosnek oraz przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj, aby wszystkie składniki się połączyły.
  2. Bakłażana pokrój w około 1,5-2 cm plastry. Rozłóż je na desce i z obu stron posyp solą. Z mięsa formuj kotlety wielkością zbliżone do średnicy plastrów bakłażana.
  3. Plastry bakłażana opłucz i osusz. Mozarellę pokrój w cienkie plastry. Paprykę pokrój w krążki lub słupki.
  4. Mięso oraz plastry bakłażana grilluj na tacce przez około 5 minut z każdej strony. Pod koniec grillowania na plastrach bakłażana ułóż mozzarellę, aby mogła się lekko rozpuścić.
  5. Na talerzu układaj burgera warstwami bakłażan-mięso-papryka-bakłażan. Całość możesz spiąć wykałaczką. Obok burgera ułóż kilka pomidorków koktajlowych. Możesz nabić je na wykałaczkę. 
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych