Zakwas nadaje zupie wyrazistego smaku i aromatu.
Barszcz to obowiązkowy element wigilijnego stołu.
Opis przygotowania:
Zakwas:
- Buraki dokładnie umyj i obierz. Pokrój je na mniejsze kawałki. Buraki ułóż w słoiku i zalej wodą, tak by je przykryła.
- Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj wraz z resztą przypraw do buraków.
- Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na tydzień.
Barszcz:
- Cebulę opal na palniku. Czosnek przeciśnij przez praskę. Buraki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą, gotuj na lekkim ogniu i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem aż buraki zmiękną.
- Następnie dodaj zakwas i lekko podgrzej, ale tak, by barszcz się nie zagotował. Na koniec dopraw do smaku oraz dodaj sok z cytryny.
- Groch namocz na noc, a następnie ugotuj do miękkości w nowej wodzie.
- Barszcz podawaj na ciepło z łyżką ugotowanego grochu.
TIP
- Do zakwasu możesz dodać piętkę z chleba żytniego, będzie gotowy szybciej.
- Podczas gotowania do barszczu możesz dodać namoczone wcześniej suszone grzyby.
- Groch możesz zastąpić fasolą Piękny Jaś, Pinto lub czarną.