Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Świąteczne przepisy: barszcz na zakwasie z grochem

Opis wykonania

Zakwas nadaje zupie wyrazistego smaku i aromatu.

Barszcz to obowiązkowy element wigilijnego stołu.

Opis przygotowania:

Zakwas:

  1. Buraki dokładnie umyj i obierz. Pokrój je na mniejsze kawałki. Buraki ułóż w słoiku i zalej wodą, tak by je przykryła.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę i dodaj wraz z resztą przypraw do buraków.
  3. Słoik przykryj gazą i odstaw w ciepłe miejsce na tydzień.

Barszcz:

  1. Cebulę opal na palniku. Czosnek przeciśnij przez praskę. Buraki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Zalej wodą, gotuj na lekkim ogniu i doprowadź do wrzenia. Gotuj pod przykryciem aż buraki zmiękną.
  2. Następnie dodaj zakwas i lekko podgrzej, ale tak, by barszcz się nie zagotował. Na koniec dopraw do smaku oraz dodaj sok z cytryny.
  3. Groch namocz na noc, a następnie ugotuj do miękkości w nowej wodzie.
  4. Barszcz podawaj na ciepło z łyżką ugotowanego grochu.

TIP

  • Do zakwasu możesz dodać piętkę z chleba żytniego, będzie gotowy szybciej.
  • Podczas gotowania do barszczu możesz dodać namoczone wcześniej suszone grzyby.
  • Groch możesz zastąpić fasolą Piękny Jaś, Pinto lub czarną.