Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Batat faszerowany duszoną wołowiną

Batat faszerowany duszoną wołowiną
Ilośc porcji

5 porcji

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Średnie


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pieczone słodkie ziemniaki z duszoną szarpaną wołowiną i sosem czosnkowym.

Składniki

700 g wołowina łopatka
bataty
100 ml śmietanka kokosowa
czosnek
100 ml sos sojowy bezglutenowy
czosnek
cebula
liść laurowy
ziele angielskie
1 garść suszone grzyby
200 ml bulion warzywny lub mięsny
2 łyżka smalec
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
10 ml ocet jabłkowy

Opis wykonania

do naczynia żaroodpornego wlewamy sos sojowy, ocet, bulion, listki laurowe, ziele angielskie,smalec, grzyby, skrojoną cebulę, 4ząbki czosnku, sól, pieprz. Umieszczamy wołowinę. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180stopni na ok20 minut. Przerwacamy mięso na drugą stronę i zostawiamy na kolejne 20min. Zmniejszamy temperaturę do ok 100stopni i pozostawiamy na 1-2h aż będzie miękkie. Za pomocą widelca szarpiemy mięso wzdłuż włókien i zostawiamy jeszcze na kilka minut. W miedzyczasie śmietankę kokosową mieszamy z wyciśnietymi 2-4 ząbkami czosnku, szczyptą soli i pieprzu. Odstawiamy. Bataty myjemy, owijamy folią i wstawiamy do pieca nagnagrzanego do 250stopni na ok 40minut. Najlepiej wybrać mniejsze sztuki. Upieczone bataty nakrawamy wzdłuż i faszerujemy mięsem. Podajemy z sosem i pietruszką. Przygotowanie wymaga sporo czasu ale mięsa wystarcza na kilka porcji. Jest przepyszne. Można je wykorzystać do kanapek, zjeść z kaszą, warzywami, bądź podać z placuszkami np. z cukinii lub.. batatów ;) smacznego!

Porada Szefa

Co zrobić, żeby olej nie pryskał podczas smażenia?

Podczas smażenia tłuszcz często pryska na wszystkie strony, brudząc kuchenkę, blat i ubranie. Dowiedz się co zrobić żeby olej nie pryskał podczas smażenia.

Bosh
Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Liczba ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
Bardzo ciekawa propozycja :)

Powiązane przepisy