Batat faszerowany duszoną wołowiną
5 porcje
180 min
Średnie
Pieczone słodkie ziemniaki z duszoną szarpaną wołowiną i sosem czosnkowym.
Składniki
700 g wołowina łopatka
bataty
100 ml śmietanka kokosowa
czosnek
100 ml sos sojowy bezglutenowy
czosnek
cebula
liść laurowy
ziele angielskie
1 garść suszone grzyby
200 ml bulion warzywny lub mięsny
2 łyżka smalec
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
10 ml ocet jabłkowy
Batat faszerowany duszoną wołowiną
Batat faszerowany duszoną wołowiną
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
do naczynia żaroodpornego wlewamy sos sojowy, ocet, bulion, listki laurowe, ziele angielskie,smalec, grzyby, skrojoną cebulę, 4ząbki czosnku, sól, pieprz. Umieszczamy wołowinę. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180stopni na ok20 minut. Przerwacamy mięso na drugą stronę i zostawiamy na kolejne 20min. Zmniejszamy temperaturę do ok 100stopni i pozostawiamy na 1-2h aż będzie miękkie. Za pomocą widelca szarpiemy mięso wzdłuż włókien i zostawiamy jeszcze na kilka minut. W miedzyczasie śmietankę kokosową mieszamy z wyciśnietymi 2-4 ząbkami czosnku, szczyptą soli i pieprzu. Odstawiamy. Bataty myjemy, owijamy folią i wstawiamy do pieca nagnagrzanego do 250stopni na ok 40minut. Najlepiej wybrać mniejsze sztuki. Upieczone bataty nakrawamy wzdłuż i faszerujemy mięsem. Podajemy z sosem i pietruszką. Przygotowanie wymaga sporo czasu ale mięsa wystarcza na kilka porcji. Jest przepyszne. Można je wykorzystać do kanapek, zjeść z kaszą, warzywami, bądź podać z placuszkami np. z cukinii lub.. batatów ;) smacznego!
Komentarze