Bazyliowe ślimaczki
4 porcje
30 min
Łatwe
2.5 (Ilość ocen: 2)
Bazyliowe ślimaczki z pomidorowego ciasta naleśnikowego nadziewane aromatycznym zielonym pesto ze świeżej bazylii są świetnym pomysłem
na śniadanie
Składniki
1 szklanka Ciasto: mleka
1 szklanka wody gazowanej
300 g mąki pszennej
żółtka
jajko całe
2 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
sól pieprz
50 g Pesto: liści świeżej bazylii
60 g ziemnych orzeszków
ząbek czosnku
60 ml oliwy z oliwek
10 ml soku z cytryny
skórka z cytryny
40 g startego parmezanu
Bazyliowe ślimaczki
Bazyliowe ślimaczki
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
1. Wszystkie składniki na ciasto zmiksować mikserem do jednolitej konsystencji i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. Na suchej rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.
2. Pesto:
Wszystkie składniki wrzucić do blendera i zmiksować do postaci pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
3. Naleśniki posmarować pesto, zwinąć w rulon i pokroić na kawałki
o grubości około 1,5cm.
Komentarze