Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

9 porcje

Czas wykonywania

90 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepyszne bezglutenowe ciasto warstwowe.

Składniki

4 szt. jajka
1 łyżka ksylitol
120 g skrobia zieminiaczana
1 szt. cytryna
4 szt. puszka mleczka kakosowego
6 łyżka zmielona kasza jaglana
1 łyżka olej kokosowy
1 szczypta stewia
olejek waniliowy
1 garść całe migdały
300 g daktyle
1 garść wiórki kokosowe

Opis wykonania

Skórkę z całej cytryny ścieramy na tarce. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy żółtka, przesianą mąkę i skórkę z cytryny ciągle miksując. Tak przygotowane ciasto wylewamy do formy i pieczemy 45 - 50 min w temperaturze 170 stopni. W między czasie przygotowujemy budyń. 2 puszki mleczka kokosowego (stała część) wlewamy do garnka wraz z kaszą jaglaną, olejem kokosowym i odrobiną stewi. Ciągle mieszamy do momentu, aż masa zgęstnieje. Odstawiamy budyń do ostygnięcia. Daktyle zalewamy gorącą woda i po 15 minutach blendujemy na gładką masę. Stałą cześć mleczka kokosowego (2 puszki) ubijamy do uzyskania konsystencji bitej śmietany, dodajemy sok wyciśnięty z 1/2 cytryny, aromat waniliowy i odrobinę stewi. Tak przygotowane masy wykładamy na lekko wystudzony biszkopt według następującej kolejności: 1.biszkopt 2.budyń jaglany 3.daktylowe tofii 4.kremm kokosowo - waniliowo - cytrynowy Boki ciasta posypujemy wiórkami kokosowymi, a wierzch ozdabiamy całymi migdałami. Smacznego!

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych