Bezpieczne naleśniki z owocami
2 porcje
10 min
Łatwe
Naleśniki z owocami przekładane bananem. Bez glutenu, laktozy, kazeiny, jajek i dodanego cukru. Kobiecznie podziel się zanim będzie za późno ;)
Składniki
1/2 szklanka mąka gryczana
1 szklanka mąka jaglana
1/2 szklanka mąka ryżowa
1/2 szklanka mąka ziemniaczana
1 szklanka mleko ryżowe
1 szczypta sól
200 g mieszanka owoców mrożonych
Bezpieczne naleśniki z owocami
Bezpieczne naleśniki z owocami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Połącz mąki ze szczyptą soli. Mleko ryżowe lub wodę kokosową wlewaj, powoli mieszając do uzyskania konsystencji klasycznego ciasta naleśnikowego - tak aby swobodnie rozlało się po patelni. Dobrze rozgrzej patelnie- najlepiej smażyć na dwóch jednocześnie.
Pierwszy placek usmaż na odrobinie tłuszczu np. oleju kokosowego lub masła klarowanego. Dwa duże lub trzy średniej wielkości banany rozgnieć widelcem. Masą bananową przekładaj naleśniki jeden na drugim.
W sezonie dodaj dwie garście owoców leśnych lub innych ulubionych. Ja użyłam mrożonej mieszanki owoców- truskawki, wiśnie, maliny, porzeczki.
Komentarze