Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Wypróbuj przepis, dodaj komentarz ze zdjęciem i wygraj! Dowiedz się więcej
Szczegóły w regulaminie.


Bitki cielęce – pyszny obiad w delikatnej wersji

Bitki cielęce z rozmarynem i czosnkiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

3.56 (Ilość ocen: 9)


Do tej potrawy użyjesz:
Bitki cielęce w towarzystwie rozmarynu, czosnku oraz oliwy, to danie, które podbije Wasze kubki smakowe. Przygotuj ze mną aromatyczny obiad z cielęciny!

Składniki

600 g schabu cielęcego
6 gałązka rozmarynu
3 ząbki czosnku
3 łyżka oliwy z oliwek do marynaty
1/2 łyżeczka soli
150 ml wody
do smażenia oliwa lub olej
do smaku pieprz

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
271.7 kcal
Tłuszcz
15.35 g
Węglowodany
3.58 g
Błonnik
30.5 g
Białko
1.58 g
Sól
1.25 g

Opis wykonania

1

Gałązki rozmarynu oraz obrane ząbki czosnku rozgnieć lekko nożem lub tłuczkiem, uwolnisz wtedy olejki eteryczne.

Umyte i oczyszczone mięso pokrój w cienkie plastry, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Posyp je solą i polej oliwą, całość dobrze wymieszaj wraz z gałązkami rozmarynu oraz rozgniecionymi ząbkami czosnku.

2

Całość przełóż do worka próżniowego, użyj blendera z końcówką próżniową do usunięcia powietrza. Marynuj minimum 30 minut, może być też cała noc.

Następnie rozgrzej patelnię na płycie grzewczej, dodaj oliwy, bitki smaż z każdej strony do lekkiego zarumienienia, usmażone przekładaj do garnka, Na końcu lekko podsmaż rozmaryn i czosnek, dodaj do garnka.

Do garnka z mięsem wlej 150 ml wody, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu ok. 1 godziny, mięso powinno być miękkie (jeśli będzie twarde, duś kolejne 30 minut).

Porada

Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.



Bosh Logo
Bosh
3

Podanie:

Bitki cielęce są delikatne w smaku i wprost rozpływają się w ustach. Doskonale smakują zarówno z ziemniakami z wody, jak i z kopytkami czy drożdżowymi kluskami na parze.

Oceń przepis
Średnia ocen: 3.56, Ilość ocen: 9
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Pafwvcio
Bardzo pyszny obiad! Zrobię jeszcze raz!