Bitki cielęce – pyszny obiad w delikatnej wersji

4 porcje
150 min
Łatwe
3.2 (Liczba ocen: 15)
Składniki
Wartości odżywcze
Bitki cielęce z rozmarynem i czosnkiem
Bitki cielęce z rozmarynem i czosnkiem
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania

Gałązki rozmarynu oraz obrane ząbki czosnku rozgnieć lekko nożem lub tłuczkiem, uwolnisz wtedy olejki eteryczne.
Umyte i oczyszczone mięso pokrój w cienkie plastry, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Posyp je solą i polej oliwą, całość dobrze wymieszaj wraz z gałązkami rozmarynu oraz rozgniecionymi ząbkami czosnku.

Całość przełóż do worka próżniowego, użyj blendera z końcówką próżniową do usunięcia powietrza. Marynuj minimum 30 minut, może być też cała noc.
Następnie rozgrzej patelnię na płycie grzewczej, dodaj oliwy, bitki smaż z każdej strony do lekkiego zarumienienia, usmażone przekładaj do garnka, Na końcu lekko podsmaż rozmaryn i czosnek, dodaj do garnka.
Do garnka z mięsem wlej 150 ml wody, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu ok. 1 godziny, mięso powinno być miękkie (jeśli będzie twarde, duś kolejne 30 minut).
Porada
Jak dobrać odpowiednią moc smażenia? Skorzystaj z systemu wyboru potraw PerfectChef w płytach indukcyjnych marki Bosch, który pomoże Ci dobrać najlepsze ustawienia mocy pól grzewczych.


Podanie:
Bitki cielęce są delikatne w smaku i wprost rozpływają się w ustach. Doskonale smakują zarówno z ziemniakami z wody, jak i z kopytkami czy drożdżowymi kluskami na parze.
Komentarze