


Bitki cielęce w towarzystwie rozmarynu, czosnku oraz oliwy, to danie, które podbije Wasze kubki smakowe. Przygotuj ze mną aromatyczny obiad z cielęciny!
Gałązki rozmarynu oraz obrane ząbki czosnku rozgnieć lekko nożem lub tłuczkiem, uwolnisz wtedy olejki eteryczne.
Umyte i oczyszczone mięso pokrój w cienkie plastry, rozbij cienko tłuczkiem do mięsa. Posyp je solą i polej oliwą, całość dobrze wymieszaj wraz z gałązkami rozmarynu oraz rozgniecionymi ząbkami czosnku.
Całość przełóż do worka próżniowego, użyj blendera z końcówką próżniową do usunięcia powietrza. Marynuj minimum 30 minut, może być też cała noc.
Następnie rozgrzej patelnię na płycie grzewczej, dodaj oliwy, bitki smaż z każdej strony do lekkiego zarumienienia, usmażone przekładaj do garnka, Na końcu lekko podsmaż rozmaryn i czosnek, dodaj do garnka.
Do garnka z mięsem wlej 150 ml wody, przykryj pokrywką i duś na małym ogniu ok. 1 godziny, mięso powinno być miękkie (jeśli będzie twarde, duś kolejne 30 minut).
Podanie:
Bitki cielęce są delikatne w smaku i wprost rozpływają się w ustach. Doskonale smakują zarówno z ziemniakami z wody, jak i z kopytkami czy drożdżowymi kluskami na parze.