Brioche
10 porcje
180 min
Łatwe
5 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Wartości odżywcze
Brioche
Brioche
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Drożdże rozpuść ciepłym mleku. Następnie dodaj mąkę, cukier i masło zacznij wyrabiać ciasto używając programu robota kuchennego do wyrabiania ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania dodawaj po jednym jajku.
Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po wyrośnięciu wstaw ciasto na 20 minut do lodówki, pomoże to w formowaniu kulek.
Wyjęte ciasto podziel na 8 części, powinny ważyć ok. 100 g. Szerszą keksówkę posmaruj masłem. Formuj 8 bułeczek i układaj je w 4 rzędach po dwie bułeczki, górę posmaruj rozmąconym żółtkiem.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
Piecz w funkcji piekarnika 4D termoobieg w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli ciasto z góry będzie za szybko się rumienić, przykryj je folią aluminiową – to zabezpieczy przed spaleniem.
Komentarze