Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

180 min

Poziom trudności

Łatwe


Do tej potrawy użyjesz:
Macie ochotę na śniadanie na słodko? Wypróbujcie przepis na brioche – maślaną puszystą bułeczkę rodem z Francji!

Składniki

400 g - mąki pszennej
30 g - drożdży świeżych
100 ml - mleka letniego
50 g - cukru
3 szt. - jajek
160 g - masła zimnego
- żółtko do posmarowania ciasta

Wartości odżywcze

Wartości odżywcze
na 1 porcję
Wartość energetyczna
313 kcal
Tłuszcz
16.1 g
Węglowodany
34.8 g
Błonnik
7.6 g
Białko
1.1 g
Sól
0.1 g

Opis wykonania

Drożdże rozpuść ciepłym mleku. Następnie dodaj mąkę, cukier i masło zacznij wyrabiać ciasto używając programu robota kuchennego do wyrabiania ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania dodawaj po jednym jajku.

Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po wyrośnięciu wstaw ciasto na 20 minut do lodówki, pomoże to w formowaniu kulek.

Wyjęte ciasto podziel na 8 części, powinny ważyć ok. 100 g. Szerszą keksówkę posmaruj masłem. Formuj 8 bułeczek i układaj je w 4 rzędach po dwie bułeczki, górę posmaruj rozmąconym żółtkiem.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Piecz w funkcji piekarnika 4D termoobieg w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli ciasto z góry będzie za szybko się rumienić, przykryj je folią aluminiową – to zabezpieczy przed spaleniem.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych