


Macie ochotę na śniadanie na słodko? Wypróbujcie przepis na brioche – maślaną puszystą bułeczkę rodem z Francji!
Drożdże rozpuść ciepłym mleku. Następnie dodaj mąkę, cukier i masło zacznij wyrabiać ciasto używając programu robota kuchennego do wyrabiania ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania dodawaj po jednym jajku.
Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po wyrośnięciu wstaw ciasto na 20 minut do lodówki, pomoże to w formowaniu kulek.
Wyjęte ciasto podziel na 8 części, powinny ważyć ok. 100 g. Szerszą keksówkę posmaruj masłem. Formuj 8 bułeczek i układaj je w 4 rzędach po dwie bułeczki, górę posmaruj rozmąconym żółtkiem.
Piecz w funkcji piekarnika 4D termoobieg w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli ciasto z góry będzie za szybko się rumienić, przykryj je folią aluminiową – to zabezpieczy przed spaleniem.