Brioche
![Brioche](https://akademiasmaku.pl/storage/8046/conversions/brioche-5242-single.webp)
10 porcje
180 min
Łatwe
Składniki
Wartości odżywcze
Brioche
Brioche
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
![Krok 1](https://akademiasmaku.pl/storage/10645/conversions/ZOZIxxhu7FMBCg-thumb.webp)
Drożdże rozpuść ciepłym mleku. Następnie dodaj mąkę, cukier i masło zacznij wyrabiać ciasto używając programu robota kuchennego do wyrabiania ciasta drożdżowego. W trakcie wyrabiania dodawaj po jednym jajku.
![Krok 2](https://akademiasmaku.pl/storage/10646/conversions/CT8MXeZu6umvQH-thumb.webp)
Wyrobione ciasto odstaw do wyrośnięcia na 1,5 godziny. Po wyrośnięciu wstaw ciasto na 20 minut do lodówki, pomoże to w formowaniu kulek.
Wyjęte ciasto podziel na 8 części, powinny ważyć ok. 100 g. Szerszą keksówkę posmaruj masłem. Formuj 8 bułeczek i układaj je w 4 rzędach po dwie bułeczki, górę posmaruj rozmąconym żółtkiem.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
![Bosh Logo](https://akademiasmaku.pl/build/assets/bsh-7b7f8a3d.png)
![Krok 3](https://akademiasmaku.pl/storage/10647/conversions/AULSXsycLMp3Eh-thumb.webp)
Piecz w funkcji piekarnika 4D termoobieg w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Jeśli ciasto z góry będzie za szybko się rumienić, przykryj je folią aluminiową – to zabezpieczy przed spaleniem.
Komentarze