Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
TOP 10 przepisów miesiąca
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Bułeczki miłosne z lubczykiem i nadziane indykiem

Bułeczki miłosne z lubczykiem i nadziane indykiem
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

60 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

5 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Tak upieczone bułeczki smakują zarówno na gorąco same lub z czerwonym, czystym barszczem. Można je również podawać na zimno.

Składniki

500 g mąki pełnoziarnistej
1,1/2 łyżeczka soli
szczypta cukru
pieprz kolorowy świeżo zmielony do smaku
1 łyżka kminku całego
30 g drożdży
250 ml wody
1 łyżka lubczyku suszonego
20 ml oleju rzepakowego
1 szt. mięso z ugotowanej dużej golonki,
1 szt. duża cebula
3 łyżka oleju rzepakowego
20 szt. oliwek zielonych pokrojonych w plastry
10 szt. ziaren kapary
1 łyżka musztardy francuskiej
sól, pieprz do smaku
4 szt. plasterki sera żółtego

Opis wykonania

Farsz: Ugotowaną wcześniej golonkę z indyka oddziel mięso od kości i pokrój drobno. Cebulę pokrojoną w paseczki podsmaż na oleju, dodaj mięso, musztardę, kapary, oliwki i całość podsmaż kilka min. Dopraw solą i pieprzem do smaku, wystudź. Ciasto: Pokruszone drożdże, sól, cukier, pieprz, kminek, zalej ciepłą wodę ok. 40°C, olejem, dodaj szklankę mąki i wszystko razem wymieszaj. Mieszając wsypuj powoli pozostałą mąkę, oraz lubczyk. Masa na bułeczki powinna być taka, aby można było rękoma wziąć ciasto w ręce. W zależności od potrzeby dodaj trochę mąki lub wody. Ciasto przełóż do miseczki, przykryj wilgotną ściereczką i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia, na ok. 15 min. Zagnieć jeszcze raz ciasto, urywaj małe kawałki i rozwałkuj je na koła o średnicy 10 cm. Nałóż farsz i zwiń brzegi do środka, aby ciasto się skleiło. Przełóż na posmarowaną olejem blasze z piekarnika, sklejoną częścią do dołu. W ten sposób zrób bułeczki z całego ciasta. Przykryj jeszcze raz ściereczką i pozostaw na ok 45 min. do wyrośnięcia. Ser żółty potnij w cienkie paski, poukładaj je na bułkach w kształcie kratki. Nastaw piekarnik na 200 stopni. Bułki wstaw do gorącego piekarnika na ok 30 min.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Nastassia Mamaieva
Poezja smaku! Bułeczki są przepyszne :)
Radosław
Z racji tego że uwielbiam grzyby u mnie do środa dodane borowiki. Bardzo dobre połączenie

Powiązane przepisy