Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Bułki bawarskie zaparzane

Opis wykonania

Bułki bawarskie mają dużą grupę swoich fanów. Ich zapach po wyjęciu z piekarnika zniewala. Jest to przepis, przy którym trzeba się chwilę napracować, ale zdecydowanie warto!

Bułki bawarskie zaparzane - krok 1

Przygotuj składniki na bułki.

Bułki bawarskie zaparzane - krok 2

Do misy robota kuchennego dodaj: mąkę pszenną, wodę, roztopione masło, cukier, sól i suche drożdże. 

Wyrabiaj do momentu, kiedy ciasto będzie elastyczne i miękkie. Uformuj z niego kulę, przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na minimum 1,5 godziny.

Bułki bawarskie zaparzane - krok 3

Z wyrośniętego ciasta formuj kulki, pojedynczo wrzucaj je do gotującej się wody (woda zagotowana z sodą) i gotuj ok. 30 sekund. Bułki wyjmuj na foremkę lub blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Każdą z bułek ponacinaj na krzyż i posmaruj roztopionym masłem.

Bułki piecz w piekarniku z funkcją 4D, rozgrzanym do 220°C, przez 13-15 minut (do momentu zbrązowienia).