Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

10 porcje

Czas wykonywania

150 min

Poziom trudności

Średnie

Ocena

1 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Bułki bawarskie mają dużą grupę swoich fanów. Ich zapach po wyjęciu z piekarnika zniewala. To przepis na bułeczki, przy których trzeba się chwilę napracować, ale zdecydowanie warto!

Składniki

600 g mąki pszennej
750 ml letniej wody
30 g roztopionego masła
1 łyżka brązowego cukru
1 łyżeczka soli
7 g suchych drożdży
30 g roztopionego masła do posmarowania bułek

Gotowanie bułek:
2,5 l wody
5 łyżek sody

Opis wykonania

Przygotuj składniki na bułki.

Do misy robota kuchennego dodaj: mąkę pszenną, wodę, roztopione masło, cukier, sól i suche drożdże. 

Wyrabiaj do momentu, kiedy ciasto będzie elastyczne i miękkie. Uformuj z niego kulę, przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na minimum 1,5 godziny.

Porada

Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.

Bosh Logo
Bosh

Z wyrośniętego ciasta formuj kulki, pojedynczo wrzucaj je do gotującej się wody (woda zagotowana z sodą) i gotuj ok. 30 sekund. Bułki wyjmuj na foremkę lub blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Bułki bawarskie ponacinaj na krzyż i posmaruj roztopionym masłem.

Bułki piecz w piekarniku z funkcją 4D, rozgrzanym do 220°C, przez 13–15 minut (do momentu zbrązowienia). 

Oceń przepis
Średnia ocen: 1, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych