Bułki bawarskie zaparzane
10 porcje
150 min
Średnie
1 (Ilość ocen: 1)
Składniki
Bułki bawarskie zaparzane
Bułki bawarskie zaparzane
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Przygotuj składniki na bułki.
Do misy robota kuchennego dodaj: mąkę pszenną, wodę, roztopione masło, cukier, sól i suche drożdże.
Wyrabiaj do momentu, kiedy ciasto będzie elastyczne i miękkie. Uformuj z niego kulę, przełóż do miski oprószonej mąką, przykryj ściereczką i odstaw do wyrastania na minimum 1,5 godziny.
Porada
Czy istnieje przepis na idealnie wyrobione ciasto? Tak! Przygotuj potrzebne składniki i włącz program Sensor Control Plus w robocie kuchennym MUM marki Bosch.
Z wyrośniętego ciasta formuj kulki, pojedynczo wrzucaj je do gotującej się wody (woda zagotowana z sodą) i gotuj ok. 30 sekund. Bułki wyjmuj na foremkę lub blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Bułki bawarskie ponacinaj na krzyż i posmaruj roztopionym masłem.
Bułki piecz w piekarniku z funkcją 4D, rozgrzanym do 220°C, przez 13–15 minut (do momentu zbrązowienia).
Komentarze