Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs

Bułki drożdżowe z borówką amerykańską

Bułki drożdżowe z borówką amerykańską
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie

Ocena

1 (Ilość ocen: 1)


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Pysze pełne owoców drożdżowe bułeczki nie tylko na weekendowy podwieczorek. Wiosną przygotowuję je z rabarbarem lub truskawkami latem borówkami. Sprawdzą się zarówno na śniadanie, jak i deser.

Składniki

20 g drożdże świeże
100 ml mleko
60 g cukier
250 g mąka pszenna
2 szt. żółtka
1 szt. ziarenka z laski wanilii
owoce (borówki) + cukier

Opis wykonania

1. Podgrzej lekko mleko. 2. Drożdże rozpuść w mleku, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki. Wymieszaj, przykryj i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce. Pozostałą mąkę przesiej przez sitko, wymieszaj z cukrem i ziarenkami z laski wanilii. Dodaj żółtka, wlej wyrośnięte drożdże oraz masło. Wyrób gładkie i niezbyt gęste ciasto (korzystałam z miksera). Przykryj, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce. 3. Wyrób ciasto (ponownie mikser) i odstaw na 30 minut. 4. Ponownie wyrób ciasto (mikser) i przełóż na stolnicę. Zrób 6 kulek. Każdą rozpłaszcz i na środek nałóż borówki wymieszane z cukrem. 5. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 15 minut (u mnie było to ok. 20 minut). 6. Posyp cukrem pudrem. Smacznego

Oceń przepis
Średnia ocen: 1, Ilość ocen: 1
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Magda G
W przepisie na ciasto nie ma ani grama masła lub też innego tłuszczu. Z masłem ciasto wyszłoby pewnie lepsze.
Magda G
Brakuje masła w składnikach a później w opisie pisze o dodaniu masła. Jednak nie wiadomo ile tego masła powinno się dodać...
Radosław
"Mmm... zapach tych świeżo upieczonych bułeczek jest nie do opisania