Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Ilośc porcji

4 porcje

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Przepis na bułki z mąki pszennej i żytniej z otrębami żytnimi, płatkami owsianymi, pestkami dyni i słonecznika.

Składniki

zaczyn w proszku na 500 g mąki
500 ml wody
50 g mąki żytniej typ 997
40 g otrębów żytnich
450 g mąki pszennej typ 550
8 g soli
11 g drożdży
1 łyżka miodu
40 g płatków owsianych
25 g siemienia lnianego
25 g pestek dyni
50 g pestek słonecznika
tłuszcz do wysmarowania pojemnika do gotowania

Opis wykonania

Zaczyn w proszku, 350 g wody, mąkę żytnią i otręby żytnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia na 40-60 minut, jak podano poniżej. Pozostałe składniki dodawać po kolei do ciasta i wyrabiać ok. 7 minut przy użyciu robota kuchennego z hakiem do zagniatania, aż ciasto będzie lśniące. Ciasto jeszcze raz zagnieść i na posypanej mąką stolnicy formować bułki o jednakowej wadze 70-100 g. Wymieszać płatki owsiane z siemieniem lnianym i ziarnami. Bułki zwilżyć i obtoczyć w płatkach z ziarnami, ostrożnie naciskając. Natłuścić nieperforowany pojemnik do gotowania i poukładać na nim bułki. Jeszcze raz pozostawić do wyrośnięcia na 40-60 minut, jak podano poniżej. 10 minut przed końcem ponacinać bułki wedle uznania. Bułki piec, jak podano poniżej i pozostawić na ruszcie do ostygnięcia. Sposób nastawiania: piekarnik parowy: wyrastanie ciasta, 40⁰C, 2 x 40-60 minut. Pieczenie: program automatyczny ”Chleb, bułki", "pieczenie świeżych bułek". Ustawić wagę jednej bułki. Ok. 29 minut, w zależności od wagi.

Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Radosław
U mnie posypane tylko siemieniem lnianym. Bardzo smaczne