Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza
Konkurs

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza Konkurs
Ilośc porcji

4 porcje

Czas wykonywania

45 min

Poziom trudności

Łatwe

Ocena

5 (Ilość ocen: 2)


Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Doskonałe jako dodatek do mięs i ryb.

Składniki

300 g buraków
1 szt. papryka czerwona
1/2 szt. ostrej papryczki
1 szt. szalotka
1 łyżeczka oliwy
pieprz i sól do smaku

Opis wykonania

Buraki z dodatkiem papryki świetnie skomponują się z daniami z drobiem, wieprzowiną i z rybami. Ostra nuta chilli zaostrzy apetyt i jednocześnie podkręci metabolizm.

Opis wykonania

Buraki ugotuj do miękkości. Następnie obierz je i zetrzyj na tarce na grubym oczku. Szalotkę drobno posiekaj i skrop oliwą. Dzięki temu zmięknie i będzie łagodniejsza. Paprykę pokrój w kostkę lub zmiel w maszynce do mielenia. Buraki wymieszaj dokładnie z pozostałymi składnikami.

TIP

Buraczki można przygotować w większej ilości i zaprawić na zimę. Na 1,5 kg buraków wystarczy dodać 1/4 szklanki cukru, 1/4 szklanki octu 10% i ½ szklanki oleju.

Oceń przepis
Średnia ocen: 5, Ilość ocen: 2
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych
Marta
Fajna alternatywa dla klasycznej wersji buraków.
Radosław
Super dodatek do ziemniaków i kotleta!
Ewusia1222
Pyszne, polecam do mięs
Kasia333
Dobre na każdą okazję.