Burgery z panierowanym serem i boczniakami
4 porcje
25 min
Łatwe
Wieloziarnista bułka, panierowany ser i warzywa to pyszna propozycja na drugie śniadanie dla starszaków :)
Składniki
4 szt. bułka wieloziarnista
300 g ser szwajcar
250 g boczniaki
2 szt. pomidor
1 szt. ogórek
1 garść czarne oliwki
1 szt. jajko
200 g bułka tarta
4 łyżka mąka pszenna
1 łyżka masło klarowane
2 łyżka olej rzepakowy
1 szczypta sól
1 szczypta pieprz
Burgery z panierowanym serem i boczniakami
Burgery z panierowanym serem i boczniakami
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Boczniaki umyć, osuszyć, a większe kapelusze przekroić na pół. Następnie udusić je na klarowanym maśle ze szczyptą soli i pieprzu. Ser pokroić na około 1,5 cm plastry, następnie obtoczyć je w mące, rozkłóconym jajku, bułce, ponownie w jajku i bułce, dociskając każdą warstwę bułki, aby panierka była zwarta. Ser usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron, a gotowy wyłożyć na ręczniczek papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Bułki przekroić na pół, na dolna część położyć kolejno panierowany ser, boczniaki i plasterki pomidora, przykryć wierzchnią częścią bułki i udekorować ogórkiem oraz oliwkami. Smacznego!
Komentarze