


Carpaccio to oryginalnie danie włoskie, przygotowywane z surowej polędwicy wołowej. Tym razem w Akademii Smaku carpaccio z kaczki. To danie, które zachwyci smakiem i aromatem. Idealne sprawdzi się na wyjątkowe okazje.
Piersi z kaczki natrzyj solą, pieprzem, przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, skrop oliwą i octem balsamicznym. Wstaw na noc do zamrażalnika. Następnie zamrożone pokrój w cienkie plasterki.
Na płycie grzewczej rozgrzej patelnię i smaż kaczkę. Usmażone kawałki kaczki połóż na talerzu.
Przygotuj sałatkę – truskawki i sałatę umyj, osusz na ręczniku papierowym. Owoce pokrój na połówki. Wyłóż na talerz.
W pojemniku blendera umieść oliwę z oliwek, sok z cytryny, czosnek, miód, musztardę i zmiksuj na jednolitą emulsję.
Carpaccio z kaczki wyłóż na talerz z sałatką i polej przygotowanym sosem.