Przelicznik wartośći

Chce przeliczyć na

Cevapcici- wołowe szaszłyki, smażone na patelni do grilowania :) Coś pysznego! Polecam z domowym, wyrazistym sosem czosnkowym :)

Opis wykonania

Cevapcici–danie mięsne pochodzenia bałkańskiego.Mięso formuje się koniecznie w ruloniki i grilluje lub smaży. Dobrze doprawione smakuje rewelacyjnie!

baner reklamowy maszynki do mielenia

Mięso wołowe przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu cytrynowego, kolendry, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Całość odstawiamy na minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy domowy sos czosnkowy: do miseczki dajemy majonez, gęsty jogurt naturalny, ewentualnie grecki (zwykły jogurt naturalny spowoduje, że sos będzie bardzo rzadki), szczyptę soli, pieprzu, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku oraz opcjonalnie odrobinę koperku. Następnie z mięsa formujemy wałeczki, które nabijamy na namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków. Smażymy na patelni do grilowania lub ewentualnie zwykłej ze wszystkich stron, aż mięso nabierze brązowego koloru. Mięso podajemy z sosem czosnkowym i np ugotowanymi ziemniakami lub frytkami.