Cevapcici- wołowe szaszłyki, smażone na patelni do grilowania :) Coś pysznego! Polecam z domowym, wyrazistym sosem czosnkowym :)
5 porcje
35 min
Średnie
Składniki
Cevapcici- wołowe szaszłyki, smażone na patelni do grilowania :) Coś pysznego! Polecam z domowym, wyrazistym sosem czosnkowym :)
Cevapcici- wołowe szaszłyki, smażone na patelni do grilowania :) Coś pysznego! Polecam z domowym, wyrazistym sosem czosnkowym :)
Wybierz składnik, który chcesz przeliczyć:
Opis wykonania
Mięso wołowe przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu cytrynowego, kolendry, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Całość odstawiamy na minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy domowy sos czosnkowy: do miseczki dajemy majonez, gęsty jogurt naturalny, ewentualnie grecki (zwykły jogurt naturalny spowoduje, że sos będzie bardzo rzadki), szczyptę soli, pieprzu, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku oraz opcjonalnie odrobinę koperku. Następnie z mięsa formujemy wałeczki, które nabijamy na namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków. Smażymy na patelni do grilowania lub ewentualnie zwykłej ze wszystkich stron, aż mięso nabierze brązowego koloru. Mięso podajemy z sosem czosnkowym i np ugotowanymi ziemniakami lub frytkami.
Komentarze