Home Home
Gotuj zdrowo
Potrawy Strzałka w prawo
Pora dnia Strzałka w prawo
Specjalne okazje Strzałka w prawo
Napoje Strzałka w prawo
Dowiedz się Inspiracje Porady Artykuły Quizy Redakcja
Wybierz sprzęt
Kuchnia Strzałka w prawo
Dom Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Więcej

Dowiedz się Strzałka w prawo
Wybierz sprzęt Strzałka w prawo
Urządzaj wnętrza

Cevapcici- wołowe szaszłyki, smażone na patelni do grilowania :) Coś pysznego! Polecam z domowym, wyrazistym sosem czosnkowym :)

Cevapcici- wołowe szaszłyki, smażone na patelni do grilowania :) Coś pysznego! Polecam z domowym, wyrazistym sosem czosnkowym :)
Ilośc porcji

5 porcje

Czas wykonywania

35 min

Poziom trudności

Średnie


Do tej potrawy użyjesz:
Akademia Smaku akademia-logo-d0a0d52d (1)
Cevapcici–danie mięsne pochodzenia bałkańskiego.Mięso formuje się koniecznie w ruloniki i grilluje lub smaży. Dobrze doprawione smakuje rewelacyjnie!

Składniki

700 g mielonego mięsa wołowego
czosnku
soli
pieprzy cytrynowego
zmielonej kolendry
1 łyżka posiekanego koperku
sos czosnkowy: 1łyzka majonezu,3 łyżki gęstego jogurtu nat.,sól, pieprz,2 ząbki czosnku

Opis wykonania

Mięso wołowe przyprawiamy szczyptą soli, pieprzu cytrynowego, kolendry, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koperek. Całość odstawiamy na minimum 30 minut. W tym czasie przygotowujemy domowy sos czosnkowy: do miseczki dajemy majonez, gęsty jogurt naturalny, ewentualnie grecki (zwykły jogurt naturalny spowoduje, że sos będzie bardzo rzadki), szczyptę soli, pieprzu, 2 ząbki przeciśniętego przez praskę czosnku oraz opcjonalnie odrobinę koperku. Następnie z mięsa formujemy wałeczki, które nabijamy na namoczone w zimnej wodzie patyczki do szaszłyków. Smażymy na patelni do grilowania lub ewentualnie zwykłej ze wszystkich stron, aż mięso nabierze brązowego koloru. Mięso podajemy z sosem czosnkowym i np ugotowanymi ziemniakami lub frytkami.


Oceń przepis
Średnia ocen: 0, Ilość ocen: 0
Drodzy użytkownicy, informujemy, że nie możemy Was zapewnić, że publikowane opinie pochodzą od konsumentów, którzy korzystali z przepisu.

Komentarze

alert ikona
Komentarze tylko dla zalogowanych